Aktiv Trening (Norway)

Hvordan kan jeg sove bedre om sommeren?

Jeg har problemer med å ? få sove og våkner hyppig om natta i de lyse sommermåne­dene. Hva gjør jeg?

-

SVAR: I de lyse nettene om sommeren kan det vaere en utfordring å få det mørkt nok, og det er et problem, for faktisk er du like avhengig av mørke som av lys. Når det blir mørkt, synker kroppstemp­eraturen med inntil én grad, produksjon­en av metthetsho­rmonet leptin stiger, slik at vi ikke er like sultne, blodtrykke­t synker og vi begynner å produsere mer av søvnhormon­et melatonin.

Det viktigste du kan gjøre, er derfor å sikre at du har det så mørkt som mulig der du sover. Det er viktig for at du sover dypt og lenge nok. Hvis du har problemer med å få det mørkt nok nå når sola går ned etter at du har lagt deg, kan du vurdere å montere mørkleggin­g s gardiner foran vinduene. Fjern gjerne også telefoner, nettbrett, TV og annet elektronis­k utstyr fra soverommet, slik at du ikke blir forstyrret av lys fra alle mulige skjermer og standbylam­per.

Er det derimot de varme temperatur­ene som er problemet, kan du bruk disse tipsene til å få det kjøligere.

Er vannmelon bare full av ? vann, eller gir den noe helsemessi­g?

SVAR: Vannmelone­n består av 92 prosent vann, men den digre frukten kan gjøre mer for deg enn bare å gi deg tiltrengt vaeske i varmen. En spansk studie har vist at en halv liter vannmelonj­us før trening gir raskere restitusjo­n. Vannmelon inneholder en aminosyre kalt L-citrullin, som øker produksjon­en av et stoff som får den glatte muskulatur­en i blodkarene til å slappe av. Dermed økes blodgjenno­mstrømming­en, og du blir mindre støl. Vannmelone­n har også høyt innhold av antioksida­nten lykopen. Lykopen gir melonen den røde fargen og skal blant annet bidra til å forebygge kreft.

Hvorfor er det lurt å holde ? pusten når man løfter tunge vekter?

SVAR: Ved lettere styrketren­ing trekker man ofte pusten inn når vekten senkes, og puster ut når vekten løftes. Men når du skal løfte tungt, kan det vaere en fordel å trekke pusten dypt og så holde pusten inntil du nesten er ferdig med bevegelsen. Mellom hver repetisjon tar du inn ny luft. Når du trekker pusten og holder den, spenner du hele kroppskjer­nen på én gang, og lufta du puster inn sørger for at det blir skapt et stabilt skjold rundt kjernen din. Det reduserer risikoen for skader og gjør at du kan løfte tyngre vekter.

 ??  ?? Lyse netter og tidlig fuglesang er ikke det beste for søvnen. Det verste er når vi har tropenette­r, og temperatur­en aldri er under 20 grader.
Lyse netter og tidlig fuglesang er ikke det beste for søvnen. Det verste er når vi har tropenette­r, og temperatur­en aldri er under 20 grader.
 ??  ?? Vannmelon er uhyre kalorifatt­ig, så den er bra hvis du ikke vil gå opp i vekt.
Vannmelon er uhyre kalorifatt­ig, så den er bra hvis du ikke vil gå opp i vekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway