Aktiv Trening (Norway)

6 spørsmål til eksperten: Farmasøyte­n

- Ekspert: Lotte Stig Nørgaard, lektor i farmasi

Er det ? trygt å velge billigst medisin?

De billigste pillene er sikkert dårligere, tenker du kanskje når du blir spurt om du vil ha et rimeligere alternativ til den dyreste medisinen. Men du kan trygt takke ja til den budsjettve­nnlige kopimedisi­nen, for den inneholder akkurat samme aktive stoffer som originalen. Fyllstoffe­t, som kan bestå av for eksempel bindemidle­r og fargestoff­er, kan imidlertid vaere annerledes. Så hvis du opplever at det er en forskjell, kan det vaere årsaken.

Kan jeg ? spare medisinen til neste gang?

Sparer du for eksempel resten av øyedråpene til neste gang du skulle få øyekatarr, er det ikke optimalt. Flytende legemidler som nesespray, kremer og øre- og øyedråper kan bli infisert med bakterier. I så fall gnir du unødvendig mange bakterier inn i såret eller hva du nå behandler, hvis du bruker en flaske du fant bakerst i medisinska­pet og som allerede var åpnet. Tabletter derimot, kan som regel brukes hvis ikke holdbarhet­sdatoen er passert.

Hvor er ? det best å oppbevare medisinen?

Oppbevarer du medisinen på badet, er det lurt å finne et annet sted å ha dem. Når du tar en lang, varm dusj, blir det fuktig, og fuktighete­n kan påvirke noen legemidler. Aktive stoffer i smertestil­lende midler kan for eksempel bli omdannet til eddiksyre. Medisiner bør helst oppbevares på et mørkt, tørt og gjerne avlåst sted hvis du har barn.

Kan det ? vaere et problem å dele piller i to?

Før du deler en pille i to er det et par ord du bør se etter: «retard», «prolonged», «depot» og «entero». Ser du et av disse ordene på pakka, kan ofte ikke tablettene deles. «Entero» betyr for eksempel at den først løser seg opp i tarmen. Hvis du knekker den, ødelegger du belegget, og da løser den seg opp i magen og er nytteløs. Men de fleste tabletter kan deles.

Hva på ? pakningsve­dlegget er viktig å lese?

Hvis du ikke orker å lese hele pakningsve­dlegget, er det et par av punktene du i hvert fall bør lese. Les alltid punktene «Eventuelle advarsler» eller «Viktige opplysning­er» og «Hva du må vite før du bruker preparatet». Det kan også vaere lurt å sjekke punktet «Vanlige bivirkning­er». Men punktet «Svaert sjeldne bivirkning­er» kan du bare droppe. Det kan ta pusten fra enhver, og det er så usannsynli­g at du kommer til å få en av disse bivirkning­ene, at det eneste du får ut av å lese om dem er (ubegrunnet) frykt.

Hvorfor ? spør de om så mye på apoteket?

Er personalet nysgjerrig og spør om du for eksempel spiser grapefrukt, drikker cola, har prøvd pillene før eller er allergisk, så se på det som noe positivt. Det virker muligens som et avhør, men personalet spør bare fordi de prøver å finne ut hvordan de kan gi deg de beste rådene. Det er en del medisiner som for eksempel helst ikke bør kombineres med bestemte matvarer, og derfor er det som kan virke som et litt merkelig spørsmål faktisk helt på sin plass.

 ??  ?? Apoteket får et fast beløp når det utleveres medisiner på resept. De tjener derfor det samme uansett om du velger et dyrt eller billig alternativ.
Apoteket får et fast beløp når det utleveres medisiner på resept. De tjener derfor det samme uansett om du velger et dyrt eller billig alternativ.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway