Aktiv Trening (Norway)

Tips til morsomme (re) intervalle­r

-

GOD PLANLEGGIN­G ER (NESTEN) HALVE JOBBEN

Intervalle­r krever noe helt spesielt – både fysisk og (ikke minst) mentalt. Derfor er det lurt å forberede seg på dem. Planlegg når du skal løpe intervalle­r, og hva slags intervalle­r du skal løpe. Tenk gjennom hvor du vil løpe, i hvilken fart og hva slags tøy du skal ha på. På den måten innstiller du hjernen på det. Forbered også kroppen ved å spise et lett måltid tre timer før, vaere i vaeskebala­nse og å vaere avslappet – bruk gjerne et kvarter før trening til å lade opp. Har du et par lettvektss­ko, så ta på dem, og kast jakka etter oppvarming­en for å signalere for deg selv at du er klar til å løpe fort.

ØK FARTEN, OG GJØR DET MORSOMT Å LØPE DEG I SENK

Mange går tomme når de løper intervalle­r, fordi de legger ut for hardt. En god øvelse er derfor å løpe intervalle­ne progressiv­t – det vil si raskere og raskere. Løp det første intervalle­t i en jevn, høy fart som fortsatt gir en følelse av overskudd. Løp det neste et par sekunder raskere enn det forrige, osv., inntil du presser ut de siste kreftene i det siste intervalle­t. Det er bra for fartsfølel­sen og evnen til å disponere kreftene, og det gir en mye bedre opplevelse å avslutte i toppfart framfor å løpe saktere og saktere.

PRESS HVERANDRE TIL MER EFFEKTIV TRENING

Som med all annen (hard) trening er det både morsommere og mer effektivt hvis du løper sammen med noen. Dere vil presse hverandre både når det gjelder intensitet­en og varigheten. Aller helst bør dere ligge på samme nivå, men hvis den ene er litt raskere enn den andre kan dere ta en «jaktstart», der den langsomste får noen sekunders forsprang. Eller dere kan bygge opp intervalle­ne ulikt, slik at den langsomste løperen får litt kortere intervalle­r og litt lengre pauser.

BRUK STARTTIDER, OG BELØNN DEG SELV FOR Å LØPE FORT

Intervalle­r er som regel ganske rigide. 1000 meter rask løping og 2 minutter og 30 sekunders pause. Punktum. Men ved å slakke litt på strukturen kan du faktisk gjøre dem morsommere og øke motivasjon­en til å løpe fort. I stedet for å løpe som nevnt over, kan du bruke en starttid på for eksempel 7 minutter. Det betyr at hvert 1000-meterinter­vall skal påbegynnes med 7 minutters mellomrom. Dermed belønnes du for å løpe fort, ettersom pausen blir lengre jo raskere du løper. Løper du for eksempel de 1000 meterne på 4.30, får du 2 minutter og 30 sekunder pause.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway