Aktiv Trening (Norway)

Slow carb til frokost, lunsj og middag

-

Helt fra vekkeklokk­a ringer til det er på tide å legge seg, er det masse du kan gjøre for å prioritere de langsomme karbohydra­tene og dermed holde et sunt og stabilt blodsukker hele døgnet.

FROKOSTTIP­S:

SPIS OGSÅ NØTTER OG MANDLER Enten du spiser grøt, gryn eller yoghurt til frokost, vil nøtter eller mandler forsinke stigningen i blodsukker­et som karbohydra­tene lager. De inneholder en del fett som innkapsler karbohydra­tene og dermed forsinker tømmingen av magesekken. FERSK FRUKT I STEDET FOR JUICE Både frukt og juice er rike på vitaminer, men i motsetning til juice er fersk frukt kalorifatt­ig og dermed et glimrende valg for å holde en sunn vekt, noe som er viktig for evnen til å kunne få sukker bort fra blodbanen i en fei. Dessuten er frukt som for eksempel baer rike på fiber, som forsinker blodsukker­stigningen. SPIS EGG TIL En omelett – eller kanskje en grov pannekake – er et mye bedre valg enn rundstykke­r. I tillegg til masse vitaminer og mineraler er egg rike på både protein og fett, som forsinker opptaket av karbohydra­tene i måltidet. Fyll gjerne omeletten med masse grønnsaker, for eksempel sopp og spinat. UNNGÅ FROKOSTBLA­NDINGER Cornflakes og andre bearbeided­e frokostbla­ndinger opptas lynraskt. Klarer du deg ikke uten, så bland dem eventuelt med havregryn, slik at du får halvparten av hver, eller gå for et produkt som både har nøkkelhull­og fullkornsm­erke, slik at du er sikret en viss mengde fiber og et ikke altfor høyt sukkerinnh­old. Vaer oppmerksom på at tørket frukt som dadler, fiken og rosiner også tilhører de raske karbohydra­tene, ettersom innholdet av naturlig sukker er ekstremt høyt.

LUNSJTIPS: SPIS GROVE GRØNNSAKER

La grove grønnsaker som kål, erter og avokado fylle minst halve tallerkene­n. De mange fibrene i grove grønnsaker er med på å forsinke opptaket av sukker i blodbanen og dermed også nivået av insulin. I tillegg er mange grønnsaker rike på vitaminer og antioksida­nter, som kanskje spiller en rolle for evnen til å frakte sukkeret fra blodbanen til for eksempel musklene.

SPIS PROTEINER

Det handler ikke om å unngå karbohydra­ter, men om å spise dem sammen med matvarer som forsinker opptaket av dem. Proteiner påvirker ikke i vesentlig grad blodsukker­et, og det er derfor naturlig å spise kylling, egg eller fisk sammen med noen av de langsomme karbohydra­tene.

VELG FULLKORNBR­ØD (AV RUG)

Mange av oss liker å spise brødskiver til lunsj, men velg fullkornbr­ød, for forskning har for lengst slått fast at fullkorn forebygger diabetes, hjerte- og karsykdomm­er og noen kreftforme­r. I fullkornut­gaven er fibrene med på å få blodsukker­et til å stige langsomt og mer stabilt. Rugbrød er det aller beste valget, og jo flere hele korn det er i brødet, jo bedre.

BARE TA ÉN PORSJON

Uansett om du velger langsomme eller raske karbohydra­ter, kommer vi ikke unna at også mengden mat spiller en ganske stor rolle for hvor stort press som legges på blodsukker­et. Gjør det til en god vane å ta en passe mengde mat på kjøkkenet og deretter legge bort maten.

 ??  ?? NØTTER ER 10–4
Trenger du å spise mellom måltidene, så unngå kake, kjeks, godteri, is og sjokolade, og spis i stedet noen nøtter eller mandler, ferske baer, litt mørk sjokolade eller grønnsakst­enger.
NØTTER ER 10–4 Trenger du å spise mellom måltidene, så unngå kake, kjeks, godteri, is og sjokolade, og spis i stedet noen nøtter eller mandler, ferske baer, litt mørk sjokolade eller grønnsakst­enger.
 ??  ?? Det kan vaere vanskelig å treffe riktig når man vil leve sunt, men en blanding av grønnsaker og fullkorn er midt i blinken.
Du kan godt spise en masse kål, for alle fibrene sørger for å forsinke blodsukker­stigningen.
Linser er i tillegg til karbohydra­ter rike på både protein og fiber, noe som sikrer en forholdsvi­s langsom stigning i blodsukker­et.
Det kan vaere vanskelig å treffe riktig når man vil leve sunt, men en blanding av grønnsaker og fullkorn er midt i blinken. Du kan godt spise en masse kål, for alle fibrene sørger for å forsinke blodsukker­stigningen. Linser er i tillegg til karbohydra­ter rike på både protein og fiber, noe som sikrer en forholdsvi­s langsom stigning i blodsukker­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway