Aktiv Trening (Norway)

Fem råd før du går til innkjøp

-

1 Kjøp strømper først: Det er best bevis for at strømpene har effekt. Det er også blant de billigste kompresjon­sprodukten­e, så kjøp dem først. Senere kan du alltids supplere med tights og trøyer hvis du føler du har nytte av kompresjon­en.

2 Det skal vaere stramt! Effekten av kompresjon­en avhenger av om produktet komprimere­r nok. I vitenskape­lige forsøk har man brukt produkter som gir et trykk på 15–20 mmHG, som er standarden kompresjon­en måles etter (millimeter kvikksølv), og det er stramt. De fleste seriøse produkter angir hvor kraftig trykk de yter.

3 Kjøp riktig størrelse. Her er det langtifra noen «one size fits all». Aller helst burde kompresjon­splaggene sys på mål, slik at de passer deg perfekt, men det er nok neppe mulig i praksis. Gå i stedet for produkter med mange størrelser. Det viktige er omkretsen på leggene (når det gjelder strømper, løse bein og tights), så få målt dem før du kjøper noe.

4 Vaer forsiktig. De stramme klaerne er ofte laget av tynne fibre for ikke å bli for varme. Det gjør dem ikke saerlig solide, så vaer varsom med plaggene når du tar dem på.

5 Bruk dem i hverdagen. Kompresjon er ikke bare til trening. Har du en stillesitt­ende eller stilleståe­nde jobb, skal du fly eller kjøre langt eller er du bare plaget med vonde og tunge bein, så ta på kompresjon­støyet – også i hverdagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway