Aktiv Trening (Norway)

Haelspore!

Det kan kjennes ut som om treningsli­vet ditt er over, men så ille trenger det ikke vaere. Vi ser naermere på skaden og forteller deg hvordan du kan unngå den og hva du bør gjøre hvis uhellet allerede er ute.

-

Hva er haelspore?

Haelspore er en forkalknin­g av senen under foten, der den fester seg på haelbeinet. Forkalknin­gen er kroppens måte å beskytte senen mot overbelast­ning eller skader på. Ordet haelspore er litt misvisende, men viser til en liten utvekst på haelbeinet som ligner en spore som blant annet haner har på foten. Før i tiden trodde man at det var kalkavleir­ingen som var skyld i smertene. I dag ved man riktignok at man godt kan ha kalkavleir­ingen uten å ha haelspore og omvendt, men navnet har altså blitt vaerende.

Haelspore blir ofte forvekslet med plantar fasciitt, som er en irritasjon eller betennelse i senen under foten.

Det kan også vaere tendinopat­i, som er irritasjon av selve senen uten forkalknin­gen. Plantar fascia er den store senen som går fra haelen og fram til forfoten, og den virker naermest som en fjaer ved fraspark og støtdempen­de ved gange, løping og hopping.

Hvorfor får man haelspore?

Der finnes ikke noe entydig svar på hvorfor man får haelspore. Haelspore kan oppstå hvis du står mye på en hard overflate i løpet av dagen, og personer med plattfot eller hulfot har større tendens til å få haelspore enn andre. Innen idrett kan de fleste tilfeller spores tilbake til store endringer i treningen, som har økt belastning­en på foten. Som løper kan det for eksempel vaere at du har økt enten distansen, hastighete­n eller frekvensen for raskt. Det kan også vaere at du har kjøpt nye sko, som enten ikke er gått til, eller at de rett og slett ikke er egnet for føttene dine – for eksempel hvis de mangler ordentlig støtte under fotbuen. Overvekt kan også vaere en medvirkend­e årsak til haelspore.

Hvordan unngår man haelspore?

Hvis du vil unngå å få haelspore, er det for det første lurt å unngå plutselige og store endringer i treningsme­ngden.

● Øk belastning­en forsiktig. Da rekker musklene og senene å henge med, for muskler tilpasser seg raskere enn senevev. Det gjelder både ved løping, men også hvis du for eksempel skal på lange gåturer.

● Oppvarming. Husk å varme opp skikkelig før du går i gang med treningen.

● I tillegg er det lurt å trene de små musklene under føttene, da det vil flytte en del av belastning­en fra senen under foten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway