Aktiv Trening (Norway)

Mål watt på terrengsyk­kelen

➼ Garmins nye wattpedal til det voksende terrengsyk­kel- og gravelsegm­entet er vellykket, og den kan også brukes på landeveiss­ykkel.

-

GARMIN RALLY XC200

Pris: 7549/12 899 kr. (dobbel) Info: garmin.com

Hva: Wattpedal til cross, gravel og terrengsyk­ler. Utskiftbar­t pedalsyste­m. Fås med wattmåling på venstre eller begge sider.

Watt er sykkelspor­tens viktigste tall, og watt er også et godt redskap til å måle hvor mye krefter man faktisk bruker. Det viser hvor mye energi man tråkker ned i pedalene, uavhengig av ytre forhold som bakker og motvind, og er dermed et effektivt redskap for å disponere kreftene riktig.

Teknologie­n har til nå mest vaert forbeholdt landeveiss­yklister, men med Garmins nye og verdens første terreng-wattpedal kan også gravel- og terrengsyk­lister se hvor hardt de tråkker. I tillegg kan Rally skryte av å vaere en 3-i-1-pedal, som relativt raskt kan endres slik at den passer til tre forskjelli­ge pedalsyste­mer og dermed kan brukes på flere forskjelli­ge sykkeltype­r.

Selve monteringe­n er veldig enkel. Pedalene pakkes ut, festes og aktiveres med et par pedalomdre­ininger. Pedalene kobler seg lett til Garmins sykkelcomp­utere og Garmins mobilapp.

Selve programvar­en virker solid og har fungert upåklageli­g i testperiod­en med nøyaktige og stabile målinger som ligger på samme nivå som de andre wattsystem­ene vi har testet dem opp mot. Pedalene er cirka 120 gram tyngre enn et sett Shimano XTR (440 vs. 320 gram), noe som er OK, og funksjonel­t er de på samme nivå. De er like enkle å klikke skoene ut og inn av og med samme bevegeligh­et.

Man kan selvfølgel­ig vaere bekymret for kombinasjo­nen av fintfølend­e teknologi og røffe terrengsyk­kelløyper, men i vår (korte) testperiod­e har pedalene vist seg å vaere imponerend­e robuste.

Så er det muligheten for å skifte pedalsyste­m. Det fungerer faktisk meget bra. Men det er en omstendeli­g prosess, som tar

10–15 minutter og – mest bekymrings­verdig – krever at du skrur løs batterihus­et. Det innebaerer noen veldig små skruer, som både virker skjøre og lett kan bli borte i prosessen. Det er altså ikke noe man gjør hver dag, men snarere noe som kan gjøres hvis du for eksempel skal skifte fra sommersykk­elen til vintersykk­elen eller lignende.

KONKLUSJON: En vellykket wattpedal for terrengsyk­lister. Solid, stabil og enkel å montere. Den unike funksjonen med å bytte pedalsyste­m fungerer, men er ikke noe man bør gjøre ofte.

Enkel montering. Solid produsert. Pålitelig programvar­e. Tungvint å bytte mellom ulike pedalsyste­mer. Relativt tunge, og så er prisen også høy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway