Aktiv Trening (Norway)

Slik kan du også ta markløft

-

1 HEX BARMARKLØF­T

Den spesielle hex-stanga (eller trap bar, som den også kalles) er laget med en ramme du står inni når du løfter. Du har altså ikke stanga foran deg som i vanlig markløft, og vektene er plassert ved siden av deg. Dette gjør at du kan holde overkroppe­n litt mer oppreist enn i klassisk markløft. Det gir mindre press på ryggen. Hvis du er ny innen markløft eller har problemer med å holde ryggen rett gjennom øvelsen, kan en hex-stang vaere til god hjelp for å laere riktig teknikk.

2 SUMOMARKLØ­FT

I sumomarklø­ft er føttene lenger fra hverandre, og armene er på innsiden av knaerne. Resten av bevegelsen ligner tradisjone­lle markløft. Sumovarian­ten kjennes mer på innsiden av lårene, mens korsryggen belastes litt mindre. Det er også en god måte å bli introduser­t til øvelsen på, da man her har lettere for å holde ryggen rett. Men vaer oppmerksom på at knaerne kan falle innover med en for bredbent stilling. Start derfor med å stå litt bredere enn skulderbre­dde, og jobb deg så lenger ut.

3 RUMENSK MARKLØFT

Her starter du stående med vektstanga (eller håndvekter) i hendene. Så senker du vekten ved å skyve hoftene tilbake og lene deg framover, samtidig som du bøyer lett i knaerne. Fortsett inntil du kjenner at det strekker godt på baksiden av lårene, og rett deg så opp igjen. Den minimale bøyen i knaerne betyr at forsiden av lårene tas ut av bevegelsen, og du dermed setter enda større fokus på kroppens bakside. Noen opplever at rumensk markløft tar ekstra godt på rumpemuskl­ene.

4 RUMENSK MARKLØFT PÅ ETT BEIN

Rumensk markløft på ett bein styrker kjerne, balanse og stabilitet­en rundt knaerne. Den er derfor nyttig for alle utøvere som løper og skifter retning. Den kan tas uten vekter, med vektstang eller med en håndvekt i begge hender eller bare i den ene hånda. Du skal løfte det ene beinet og lene deg fram med rett rygg, mens det løftede beinet strekkes bakover. Kom så langt fram med overkroppe­n og så høyt med beinet at kroppen er vannrett, før du retter deg opp igjen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway