Aktiv Trening (Norway)

6 spørsmål til eksperten: Optikeren

- Ekspert: Charlotte Stage er optiker med egen butikk og har vunnet flere priser, blant annet blant annet ZEISS Optical Award 2018.

Hvor ofte bør man sjekke synet?

Gå til optiker jevnlig, på samme måte som du går til tannlegen. En årlig synssjekk kan sikre at øyelidelse­r oppdages i tide. Hvis du bruker linser, så husk linsekontr­ollene. Norges Optikerfor­bund anbefaler at du som bruker kontaktlin­ser sjekker dem minst én gang i året. Da sjekker optikeren øyets fysiske tilstand og linsenes passform, og vurderer om det er nødvendig med oppgraderi­ng til en bedre linse.

Hvordan passer man på øynene foran skjermen?

20–20–20-regelen er grei å kjenne til hvis du jobber mye foran skjerm. Regelen går ut på at du etter 20 minutter ved skjermen bruker 20 sekunder på å se bort fra den og flytte blikket over på noe som er minst 20 meter lenger unna. Har du barn, så sørg for at de er ute i dagslys i minst 90 minutter hver dag. Det er ekstra viktig å tenke på synet til barn og unge for å kunne bremse en dårlig utvikling tidligst mulig.

Hvordan kan sola skade synet?

Solas UV-stråler kan trenge gjennom øyets interne strukturer og vaere årsaken til både midlertidi­ge og permanente skader. Så husk solbriller! Det er spesielt mange års UV-eksponerin­g som kan føre til alvorlige synsforrin­gelser, grå staer og kreft i og rundt øyepartiet. Kjøp CE-merkede solbriller – de beskytter mot både UVA- og UVB-stråler.

Hva er fordelene ved å velge kontaktlin­ser?

Kontaktlin­ser er et supert valg, for da slipper du bildeforvr­engninger, og ved bygningsfe­il kan du få et bedre skarpsyn med linser enn med briller. I tillegg kommer friheten, både i regn og vind, når du driver med idrett og er på ferie. Dessuten finnes det både nattlinser og endagslins­er som bremser utviklinge­n av naersynthe­t hos barn, og for voksne er man i ferd med å utvikle

linser med lesefelt.

I hvilke tilfeller kan operasjon vaere en god løsning?

Operasjon kan vaere aktuelt hvis du er naersynt, for der er resultaten­e ganske gode. Men det finnes mange ulike operasjons­løsninger, og det er viktig å stille kritiske spørsmål allerede ved forundersø­kelsen. Som ved alle operasjone­r må du nøye veie fordelene mot eventuelle ulemper. Det er også viktig å huske at operasjon ikke er en livsvarig løsning. Det kan hende du må bruke briller eller linser igjen senere.

Hvordan unngår jeg briller på sikt?

Alle ender opp med briller, og da mener vi alle. «Gammelmann­ssyn» som det så fint heter, starter i 40-årsalderen og forverres vanligvis fram til rundt 60-årsalderen. Men det finnes heldigvis mange gode løsninger, fra lesebrille­r til såkalt progressiv­e briller eller kontaktlin­ser med glidende overgang. Mange nekter for at de ser dårligere med årene, men hvis du holder avisen stadig lenger unna, trenger mer lys for å se skarpt og føler at bokstavene flyter over i hverandre, kan du like gjerne komme deg til optikeren med en gang.

 ??  ?? Solbrillen­e er øynenes solkrem. Vaer oppmerksom på at sola kan vaere skarp hele året – ikke bare om sommeren.
Solbrillen­e er øynenes solkrem. Vaer oppmerksom på at sola kan vaere skarp hele året – ikke bare om sommeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway