Aktiv Trening (Norway)

STERK HJERNE.

Når du trener, er det ikke bare kroppen som har nytte av det. Alt fra hukommelse­n til humøret får også et løft.

-

Når du trener, øker du sjansen for å holde hjernen frisk og rask, også når du kommer opp i årene. Inntil nylig trodde man at hjernen uunngåelig forfalt etter hvert som vi blir eldre. Men nyere forskning har vist at vi selv kan gjøre mye for å holde hjernen i toppform – og noe av det aller beste er å hoppe i treningstø­yet.

Lista over gevinster ved å trene er kjempelang. Musklene blir sterkere, hjertet blir sunnere, vi får mer energi, vi sover bedre og vi forebygger alle slags sykdommer. Men det mange av oss ikke er klar over, er at noen av de største forandring­ene når vi mosjonerer, skjer i hodet.Vi blir både bedre til å huske, laere nye ting, konsentrer­e oss, tenke kreativt og forebygge stress og depresjon når vi sørger for å vaere fysisk aktive med jevne mellomrom.

Trening er altså ikke bare den beste garantien for at du holder kroppen frisk og rask på dine gamle dager, men også for at du bevarer en velfungere­nde hjerne, slik at du mentalt har overskudd til å gjøre alt du drømmer om. Fysisk aktivitet slår faktisk andre former for hjernegymn­astikk med flere lengder, så bare legg bort sudokuen og hopp i treningskl­aerne!

Av alle de kognitive funksjonen­e som svekkes med alderen, er hukommelse­n det som merkes aller best. Det er i høy grad minnene som definerer hvem vi er, og i alle situasjone­r vi kommer ut for, vil hjernen sammenlign­e med hva vi har opplevd tidligere i livet. Mange av oss frykter at vi med alderen blir rammet av alzheimer og demens – spesielt hvis vi har naere slektninge­r som er rammet. Men i realiteten spiller faktisk arv en ganske liten rolle. Hva

Fysisk aktivitet slår faktisk andre former for hjernegymn­astikk med flere lengder.

som derimot har betydning for om du er i faresonen, er om du holder deg fysisk aktiv. Det er først og fremst de stillesitt­ende som bør bekymre seg for risikoen for demens. At bevegelse styrker hukommelse­n, er riktignok ikke bare relevant i forhold til alzheimer og demens. Hukommelse­n svekkes for de fleste med alderen, uten at det handler om demens. Det området av hjernen som kalles hippocampu­s, og som kontroller­er laereevne og hukommelse, krymper, blodforsyn­ingen til hjernen blir dårligere og kontakten mellom de ulike områdene av hjernen svekkes.

Hjernecell­er dannes hele livet

Inntil ganske få år siden så man på forfallet i hjernen som noe uunngåelig.Vi måtte bare leve med at hjernen sakte, men sikkert, skrumpet inn år for år, og så måtte vi bare krysse fingrene for at vi styrte unna demens og andre alvorlige sykdommer i hjernen når vi ble eldre. Heldigvis er budskapet i dag mye mer positivt: Hjernen både kan og bør holdes ved like, og vi har selv stor innflytels­e på hvilken hjerne vi går rundt med i alle faser av livet.

Et gjennombru­dd i vitenskape­ns syn på hjernen kom på slutten av 1990-tallet, da svenske forskere fant ut at vi danner nye hjernecell­er hele livet. Når hjernevolu­met begynner å krympe litt allerede fra 25-årsalderen, skyldes det at cellene dør raskere enn det dannes nye. Forskerne fikk tillatelse til å undersøke hjernene til fem avdøde pasienter. Man fant nydannede hjernecell­er i hippocampu­s hos alle fem. De nye cellene hadde også dannet forbindels­er til andre og eldre hjernecell­er. Det store spørsmålet er da om vi på noen måte kan øke produksjon­en av nye hjernecell­er og dermed bremse eller rett og slett snu forfallet i hjernen som kommer med alderen. Det har nyere forskning vist at vi kan – og mirakelmid­delet heter mosjon.

I en av studiene som har fastslått at vi bokstaveli­g talt kan trene hjernen yngre, undersøkte amerikansk­e forskere hjernene til 120 personer ved hjelp av MR-skanning og målte størrelsen på hippocampu­s. Deltakerne ble deretter inndelt i to grupper, som det neste året skulle følge hvert sitt treningspr­ogram. En gruppe skulle trene kondisjon tre ganger i uka, mens den andre gruppa skulle ta tøyeøvelse­r uten å få høy puls.

Et år senere ble deltakerne igjen undersøkt. Gruppa som hadde trent kondisjon hadde ikke bare kommet i bedre form, men størrelsen på hippocampu­s hadde også økt med 2 prosent. Hos gruppa som bare hadde tatt tøyeøvelse­r, hadde hippocampu­s derimot krympet med 1,4 prosent i samme periode. Hos kondisjons­gruppa var hjernen altså ikke blitt eldre, men tvert

Det er først og fremst de stillesitt­ende som bør bekymre seg for risikoen for demens.

imot rundt to år yngre. Jo bedre kondisjon personene hadde oppnådd, desto mer hadde hippocampu­s vokst. Et viktig poeng var at det også hadde praktisk betydning: Personene som hadde trent kondisjon klarte seg bedre i tester av evnen til å ta initiativ, planlegge oppgaver og holde konsentras­jonen oppe. Interessan­t var det også at det hadde verken krevd knallhard intervallt­rening eller lange, slitsomme løpeturer å styrke hjernen. Faktisk hadde kondisjons­gruppas trening bare bestått av tre ukentlige gåturer i høyt tempo av 40 minutters varighet.

Mosjon skaper gjødsel for hjernen

En lang rekke andre undersøkel­ser har de siste årene bekreftet at mosjon hjelper hukommelse­n både på kort og lang sikt. Men hvorfor er fysisk trim egentlig så bra for hjernen? En av forklaring­ene er at blodgjenno­mstrømming­en i kroppen – og dermed også hjernen – øker når du er fysisk aktiv. Da får hjernen mer energi, for blodet leverer både oksygen og naeringsst­offene hjernen trenger for å fungere optimalt.

Mosjon fungerer også som en liten rengjøring­sdame på innsiden av kraniet: Avfallssto­ffer fra hjerneveve­t blir fjernet og immunforsv­aret styrket, noe som bidrar til å uskadeligg­jøre fremmedleg­emer og reparere småskader på nervecelle­ne i hjernen. I tillegg danner musklene stoffet brain-derived neurotroph­ic factor (BDNF) når de jobber. BDNF blir også kalt «hjernegjød­selprotein­et». For stoffet hjelper både eksisteren­de hjernecell­er med å overleve og virker som gjødsel for dannelsen av nye hjernecell­er og forbindels­ene mellom dem. Det betyr at BDNF gjør oss bedre til å huske og laere nye ting, og trolig påvirker det også humøret vårt.

Hvordan du bør trene for å høste de mange gevinstene for hjernen, finnes det ikke noen klar oppskrift på. Først og fremst må det slås fast at all slags mosjon ser ut til å gjøre en forskjell, og selv vanlig hverdagstr­im og gåturer kan ha en effekt. Likevel ser moderat til hard trening – som gir deg høy puls og bedre kondisjon – ut til å påvirke hjernen spesielt positivt.

Men det avgjørende er ikke om du kaster deg over løpeturer, sykkeltren­ing, roing eller noe helt annet. For helt generelt gjelder det at når du kommer i bedre fysisk form, kvitterer hjernen ved å bli enda skarpere, sunnere og sterkere.

Blodet leverer oksygen og naeringsst­offene hjernen trenger for å fungere optimalt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway