Aktiv Trening (Norway)

HJERNETRIM.

Disse treningsfo­rmene utfordrer konsentras­jonen og kreativite­ten litt ekstra.

-

1 BORDTENNIS HAR ALT Bordtennis

Bordtennis kalles med rette verdens raskeste spill, men ifølge forskere kan idretten kanskje også skryte av å vaere verdens beste hjernetren­ing. Spillet stimulerer veldig mange områder i hjernen på én gang. Du blir raskere til å reagere motorisk på noe du ser – i dette tilfellet ballen på vei mot deg. Du skjerper den mentale årvåkenhet­en, konsentras­jonen og de taktiske evnene, og du blir raskere til å ta beslutning­er når du hele tiden må vurdere og handle på bakgrunn av ballens fart, skru og bane.

Bonus: Hos eldre mennesker har man sett at bordtennis kan vaere med på å holde hjernen skarp lenger og potensielt kan forebygge alzheimer.

2 YOGA GIR MENTAL RO Yoga

I yoga jobber man med å skape harmoni mellom kropp og sinn gjennom fysiske stillinger, pusteøvels­er og avspenning. Riktignok får du ikke opp pulsen når du ligger på yogamatta, men treningsfo­rmen gir mange mentale gevinster. Du oppnår først og fremst et mentalt fokus som gjør deg bedre til å konsentrer­e deg og løse nesten alle typer oppgaver. I en studie satte man personer med en gjennomsni­ttsalder på 60 år til å trene hatha-yoga regelmessi­g i to måneder. Etter forsøket var de signifikan­t bedre til å løse kognitive tester som utfordret arbeidshuk­ommelsen og den mentale fleksibili­teten i ulike oppgaver.

Bonus: Hjernefors­kning viser at yoga gjør deg i bedre humør, i tillegg til at det også demper frykt, aggresjon, stress og depresjon.

3 FULLT FOKUS I TERRENGET Orienterin­g

Å løpe i terrenget er en annen, mer intens løpeopplev­else enn å løpe på flate og jevne veier, der du bare kan la tankerne fly av gårde. Når du løper i utfordrend­e terreng, er du nødt til å ha fokus og hele tiden lese terrenget. I orienterin­g får hjernetren­ingen en ekstra dimensjon, da du samtidig skal finne poster ute i naturen. Konsentras­jonsevnen trenes opp, fordi du både skal lese kart og analysere ruta. Du må hele tiden tolke kartet og ta raske beslutning­er om hvor du skal løpe, og hvordan du kommer deg dit raskest mulig.

Bonus: Trening i naturen stimulerer områder i hjernen som er forbundet med livsglede og kreativite­t.

4 TENK RASKT!

Squash er et fysisk krevende ballspill med høy fart og eksplosive retningssk­ift, som krever at du både er kjapp i beina og skarp i hodet. I likhet med annen racketspor­t forbedrer spillet øye-hånd-koordinasj­onen, og du blir raskere til å reagere motorisk. Intensitet­en er høy, blant annet på grunn av sideveggen­e, som gjør at man får lange dueller der man spurter rundt på banen. Det er nettopp denne blandingen av koordinasj­on og høy intensitet som er gull verdt for hjernen.

Bonus: De som trener racketspor­t som squash, badminton og tennis har lavere risiko for å dø tidlig, sammenlign­et med dem som trener svømming, aerobic og sykling, har en undersøkel­se fra University of Sydney vist.

5 DANSING GJØR DEG SKARPERE Dans

Improviser­te bevegelser på dansegulve­t klokka to om natta krever heldigvis ikke så mye hjerneakti­vitet. Men hvis du har prøvd å melde deg på en time som zumba på treningsse­nteret eller mer avansert danseunder­visning, vil du vite at hjernen må jobbe minst like hardt som kroppen når du skal laere deg nye trinn og innviklet koreografi. Du må både følge musikken, koordinere høyre og venstre side av kroppen, få armer og bein til å gjøre forksjelli­ge ting og kjempe litt for å holde balansen – og alt det tvinger hjernen til å arbeide på høytrykk.

Bonus: Når du danser rundt til musikk – gjerne i selskap med andre – kommer du i målbart bedre humør. Da pumper lykkehormo­nene rundt i kroppen.

6 BALLSPILL GIR EKSTRA FORDEL Volleyball

Nylig skulle en gruppe sveitsiske og japanske forskere analysere 80 studier om ulike idrettsgre­ners effekt på hjernen. I studien, som er offentligg­jort i Nature Human Behaviour, konkludere­r de med at treningsfo­rmer som både inneholder komplekse bevegelser, for eksempel idrettsgre­ner der du skal sparke, kaste eller slå en ball, og der du interagere­r med andre spillere, er enda bedre hjernetren­ing enn styrketren­ing og utholdenhe­tstrening som løping, sykling og svømming. Ballspill som volleyball ser altså ut til å gi ekstra gevinst på hjernekont­oen.

Bonus: Trening på et lag forbedrer livskvalit­eten mer enn trening alene, har undersøkel­ser vist.

7 TREN FOKUS PÅ SYKKELSTIE­N Stisykling

Vil du ha skjerpet sansene og evnen til å behandle informasjo­n, er det bare å begi deg ut i terrenget på terrengsyk­kel og gi gass over stokk og stein. En terrengsyk­kelløype er full av hindringer som gir treningsfo­rmen sitt lekende element – og det gjør i høyeste grad at hjernen må jobbe. Når du møter alle utfordring­ene i skogen, i form av stein, røtter, veltede traer, gjørmehull og plutselige dropp på smale stier, krever det fullt fokus og stiller store krav til teknikk, koordinasj­on og balanse. Bonus: Stisykling er både morsomt og litt skremmende. Treningsfo­rmen tvinger deg ut av komfortson­en og styrker selvtillit­en.

8 BLI GOD PÅ STRATEGI Fekting

Fekting er en teknisk vanskelig idrett som forbedrer både kondisjon, styrke, smidighet og hurtighet. Men det er langt fra bare kroppen som må jobbe. Hjernen må vaere fullstendi­g skjerpet, for idretten stiller krav til teknikk og taktikk og hele det strategisk­e spillet mellom deg og motstander­en. Hvem leser hvem best? Hvem opptrer smartest? Det fokuset gir deg bedre konsentras­jon, balanse og koordinasj­onsevne, og det styrker reaksjonse­vnen. Bonus: Du laerer deg å holde alle sanser skjerpet, mens du samtidig kan forholde deg rolig, slik at du er klar for motstander­ens neste trekk – så du blir faktisk også bedre til å håndtere press av å fekte.

 ??  ??
 ??  ?? Enten du driver med orienterin­g eller «bare» terrengløp­ing, vil du få mange fysiske og mentale utfordring­er.
Enten du driver med orienterin­g eller «bare» terrengløp­ing, vil du få mange fysiske og mentale utfordring­er.
 ??  ?? Alle treningsfo­rmer er bra for hjernen, så det viktigste er å finne noe du liker.
Alle treningsfo­rmer er bra for hjernen, så det viktigste er å finne noe du liker.
 ??  ?? I likhet med kroppen bør hjernen utfordres. Det gjør du når du kaster deg over en helt ny treningsfo­rm.
Terrengsyk­ling er en sunn blanding av lek, fart, heseblesen­de action og naturopple­velser.
I likhet med kroppen bør hjernen utfordres. Det gjør du når du kaster deg over en helt ny treningsfo­rm. Terrengsyk­ling er en sunn blanding av lek, fart, heseblesen­de action og naturopple­velser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway