Aktiv Trening (Norway)

TENK DEG STERKERE

-

Det er ikke bare det du har i beina som avgjør om du yter ditt beste under et mosjonsløp eller en tøff treningsøk­t. Det som skjer i hodet er også helt avgjørende. I likhet med at kroppen kan trenes opp til å klare en tøff fysisk utfordring, kan du også trene opp hjernen til å gi deg en hjelpende hånd. Her får du noen effektive verktøy til å styrke din mentale kraft.

Åløpe et perfekt mosjonsløp eller sette en ny personlig rekord på favorittdi­stansen krever at mange faktorer går opp i en høyere enhet. Først og fremst må du selvfølgel­ig ha trent flittig og målrettet, utstyret skal vaere i orden, du bør vaere full av energi og ha fått en god natts søvn. Og så bør du vaere mentalt rustet til å overvinne de tøffe periodene underveis og skyve bort de negative tankene når det blir skikkelig tøft eller ting ikke går som planlagt.

Mental trening er noe vi ofte forbinder med toppidrett­sutøvere som skal vinne medaljer, men det er også relevant for vanlige mosjoniste­r som bare drømmer om å vinne over seg selv. Ved å jobbe med den mentale styrken kan du forbedre prestasjon­ene dine og evnen til å presse deg selv hardere under trening og konkurrans­e.

Der er tett sammenheng mellom tankene dine og reaksjonen­e i kroppen. Bare tenk på hvor varm du blir når du blir sint eller at du kan få frysninger på ryggen hvis du plutselig blir redd eller veldig stresset. Kanskje du også har erfart hvordan ett enkelt mislykket slag på golfbanen kan få deg til å miste fokuset og få spillet ditt til å falle totalt fra hverandre – eller hvordan synet av målstreken i et løp plutselig gir deg nye krefter, selv om du egentlig trodde at du var helt utkjørt.

Det er klart at du ikke vinner noe bare ved å vaere mentalt sterk. En forutsetni­ng for enhver god prestasjon og evnen til å presse seg selv er naturligvi­s at du først og fremst trener riktig. Derimot kan alt sammen ryke, uansett hvor veltrent du er, hvis du ikke klarer å styre tankene og motstå trangen til å stoppe opp.

Men mental trening er ikke noen quickfix der du styrker prestasjon­ene dine med et knips. På samme måte som at du ikke bare går bort på treningsse­nteret og kommer ut igjen som en diger bodybuilde­r en time senere, må også de mentale ferdighete­ne trenes opp over lengre tid for å gi resultater som virkelig monner.

På de neste sidene viser vi deg noen av teknikkene du kan prøve for å finne fram til dine skjulte superkreft­er, enten det er tunge løft, harde intervalle­r, en intens tenniskamp eller ny personlig rekord i et mosjonsløp som står på programmet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway