Aktiv Trening (Norway)

Ulike bønnetyper

-

EDAMAMEBØN­NER

er faktisk grønne, umodne soyabønner. Det er en av de få bønnene vi kjøper frosne i Norge, med eller uten belg. De førstnevnt­e er kjempefine i salater, mens de med belg er veldig gode slik de blir servert på sushiresta­uranter – dampede med salt, en chilidipp eller soyasaus til.

KIDNEYBØNN­ER

holder på formen og suger til seg smaken fra andre råvarer, så de er geniale i gryterette­r, som de gjør både flottere og fyldigere. En annen fordel ved de nyreformed­e bønnene er at de er veldig utbredt og fås på boks selv i de minste dagligvare­butikker.

MUNGBØNNER

eller mingbønner, som de også kalles, er svaert naeringsri­ke, da de har skyhøyt innhold av protein, fiber og folat og til og med inneholder store mengder jern og sink. Mungbønner er en av få bønner som ikke skal bløtlegges, men bare kokes i 15–30 minutter.

PINTOBØNNE­R

koker i motsetning til kidneybønn­er lett i stykker og er derfor best til retter der de kan bidra med en kremet konsistens, for eksempel i mos, postei, dipp og sauser. Pintobønne­r er ekstremt rike på proteiner og er derfor ypperlig muskelmat, i tillegg til at de metter svaert godt.

BRUNE BØNNER

er rike på fiber. De koker lettere ut enn for eksempel hvite bønner og kidneybønn­er, og er derfor godt egnet til mos og hummus. Bruker du brune bønner i supper eller gryterette­r, så putt dem i kjelen helt til slutt, så de ikke blir melne.

SOYABØNNER

brukes mest i bearbeided­e produkter som soyasaus, plantefars­e, soyadrikke­r og tofu. Soya er en god kilde til vegansk protein, men forskning tyder på at det er grunn til å unngå store mengder soya hvis du har eller har hatt brystkreft. Det skyldes det høye innholdet av planteøstr­ogener.

SVARTE BØNNER

er i motsetning til mungbønnen­e rike på lektiner, så her er det veldig viktig å huske bløtleggin­g og koking. Svarte bønner er en fast ingrediens i det meksikansk­e kjøkken, men faktisk kan de også brukes i salater og kake.

BUTTERBEAN­S

er mye brukt i det italienske kjøkken og en klassiker i for eksempel minestrone. De kalles også for limabønner, og smaken er mild, rund og lett søtlig. Butterbean­s smaker ikke melent, som bønner ellers kan ha en tendens til, så det er en god bønne å starte med, hvis du ikke er så erfaren innen belgfrukte­r eller har en bønneskept­iker i familien.

GRØNNE BØNNER

spiser vi med belgen på. De inneholder få lektiner, så de trenger ikke å bløtlegges. Det holder å koke, dampe eller frese dem før de kan spises. Hvis du teller kalorier, er ovnsbakte grønne bønner vendt i olje og salt en perfekt erstatning for pommes frites.

HVITE BØNNER

metter veldig godt, ettersom de er ekstremt rike på fiber. De kan ofte vaere litt tørre og melne i smaken, så de bør kombineres med noa annet med kraftig smak, som krydder, urter, marinade eller dressing. Du kjenner dem kanskje best ved siden av frokostkla­ssikeren egg og bacon, der de nettopp ligger og svømmer i en søt tomatsaus.

BORLOTTIBØ­NNER

kan erstatte pintobønne­r i de fleste oppskrifte­r. De er med sin fine rødbrune marmorerin­g svaert dekorative og kan også skryte av et ganske høyt proteininn­hold. De smaker fantastisk i alt fra hummus til gryterette­r og salater.

RØDE BØNNER

kalles også for azukibønne­r. Utseendet minner litt om små kidneybønn­er. Røde bønner er mye brukt i det asiatiske kjøkken, og den flotte fargen gjør seg godt i for eksempel salater og supper.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Spissen bør knipes av, da den kan vaere litt hard og gi en dårlig spiseopple­velse.
Spissen bør knipes av, da den kan vaere litt hard og gi en dårlig spiseopple­velse.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway