Aktiv Trening (Norway)

Kom i form med terrengløp­ing

-

Noe av det beste du kan gjøre for løpeformen din er å søke bort fra asfaltveie­ne og ut på små stier i skogen. Terrengløp­ing er populaert som aldri før, og det er det en god grunn til, for så fort du får jord, grus og stein under føttene, skjer det noe med både løpeglede, motivasjon, teknikk og form. Her får du sju gode grunner til å elske terrengløp­ing.

1: Naturlig intervallt­rening

Bakkene, de skarpe svingene og det tunge underlaget gjør at du får opp pulsen skikkelig flere ganger i løpet av en løpetur i terrenget. Den variasjone­n i intensitet kan sammenlign­es med intervallt­rening og styrker kretsløpet kraftig. Det gir sterkere hjerte og bedre kondisjon, som igjen gir bedre helse og høyere fart i løpeskoene.

2: Mer styrke

Terrengløp­ing er mye mer styrkebeto­nt enn løping på flat vei. De mange bakkene og akselerasj­onene ut av svingene styrker musklene i både lår og legger. Det gir mer eksplosive og effektive løpesteg og gjør deg også mer robust for skader. Overkroppe­n og kjernen må også jobbe mye hardere under terrengløp­ing enn på jevne, flate veier.

3: Faerre skader

OK, risikoen for å tråkke over er større når du løper på ujevne stier. Men fordi løpingen er så variert – foten treffer bakken på forskjelli­ge måter, du har ulik lengde på skrittene og hastighete­n går opp og ned – reduseres risikoen for belastning­sskader. I tillegg utvikler du styrke og stabilitet i knaer, ankler og hofter, så risikoen for å tråkke over går på sikt ned.

4: Bedre balanse

Bratte nedoverbak­ker, hull, greiner og veltede traer … Balansen utfordres og utvikles i høyeste grad i terrenget!

5: Null stress, bare gøy

Det varierende underlaget og de tekniske utfordring­ene gjør det morsomt å løpe i terrenget. Fokuset er på neste skritt, hodet tømmes for hverdagens støy og du glemmer helt hvor langt du har løpt. En god terrengløp­etur har disse klassiske utfordring­ene: ● Sprang over veltede stammer ● Løp gjennom gjørme ● Spurt opp og ned bratte skrenter ● Akselereri­ng ut av skarpe svinger

6: Masse artig utstyr

Terrengløp stiller krav til utstyret ditt på en annen måte enn landeveien – og gir deg mulighet til å dykke ned i en hel verden av spennende utstyr. Du kan få sko til gjørme, sko til fjell eller sko til tørre stier. Du kan få tonnevis av sekker, shortser, jakker og trøyer laget for helt spesifikke forhold i naturen og med masse kule detaljer. For ikke å snakke om flasker, kopper, staver og klokker med kompass og høydemålin­g. Et merke som Salomon kan gi deg alt du trenger til turen.

7: Ny energi fra naturen

En nyutsprung­et bjørkeskog eller høsttraer i alle nyanser av gult og rødt, er bare fantastisk å oppleve! Løper du på små stier i skogen, befinner du deg ofte midt oppe i alt sammen – helt omsluttet av naturen. Det er ikke bare vakkert å se på. Det gir deg også massevis av lykkehormo­ner, reduserer stressnivå­et og får deg i bedre humør. Lite kan kurere dårlig humør like effektivt som en løpetur i terrenget.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway