Aktiv Trening (Norway)

5 tips til å kjøpe løpesko

-

20 Kjøp skoene halvannet til to nummer større enn vanlige sko. Løpesko er små i størrelsen, og det bør også vaere cirka 1 cm ekstra plass til taerne, slik at de ikke klemmes i tuppen når du løper.

21 Gå for komfort. Skoene skal kjennes behagelige ut, så fort du tar dem på. De skal ikke klemme ved taerne, sitte for løst rundt ankelen eller trykke noen steder. Den slags blir bare verre etter en times løping.

22 Kjøp flere par. Ved å bytte mellom flere par løpesko flytter du belastning­en på føtter og bein. Det reduserer skaderisik­oen, og selv om det økonomiske utlegget her og nå er større, blir det på sikt det samme.

23 Velg en sko som passer deg og løpestilen din. Finn ut om du for eksempel faller innover på føttene og bør ha en sko som retter på det, og gå for en sko med mye støtdempin­g. Er du tung, bør støtdempin­gen som regel vaere hardere. Er du lett, kan den godt vaere mykere.

24 Skift i tide. Løpesko mister støtabsorb­ering med tiden. De små luftboblen­e som gjør sålen myk og fjaerende, trykkes etter hvert sammen. Det øker skaderisik­oen å løpe i utslitte sko, så skift i tide. Som regel bør du bytte etter 500–800 km. Lasse Lyhne, testredakt­ør i Aktiv Trening

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway