Aktiv Trening (Norway)

De fire viktigste tipsene til å unngå løpeskader

-

29 Gå forsiktig fram. Løping er tøft for kroppen – spesielt hvis du er eldre eller tidligere har slitt med en skade er risikoen for en ny skade stor. Øk den totale ukentlige mengden maksimalt med 10 prosent. Løper du for eksempel 60 min. til sammen en uke, løper du 63 eller 66 uka etter. Start med rolige turer, og øk først farten når du har nådd et stabilt nivå.

30 Gå ned i vekt, men ikke for mye. For hvert skritt du tar når du løper, belaster du kroppen med tre–fire ganger din egen vekt. Har du for mange kilo rundt magen, blir det ekstra belastning på ledd, sener og bein. Vurder derfor å kvitte deg med det overflødig­e, men ikke slank deg i en periode du trener hardt, og ikke slank deg for mye. For lav vekt og energiunde­rskudd øker også skaderisik­oen.

31 Få orden på gamle skader. Er du blitt skadet tidligere, skyldes det at vevet i området rundt skaden ikke er sterkt nok. Begynner du å trene igjen uten å ha fått styrket det svake vevet, vil du med stor sannsynlig­het bli skadet igjen. Få derfor utredet hvilket vev som har vaert skadet, og sørg for å få styrket det.

32 Styrk kroppen. Mange skader skyldes ubalanser og manglende styrke. Spesielt svakhet i hofter, kjerne og baksiden av lårene er skyld i mange skader. Styrk derfor dem hvis du vil redusere den generelle skaderisik­oen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway