Aktiv Trening (Norway)

Aero er alt

- Martin T. Madsen, sykkelrytt­er og ingeniør

Luft er din største motstander på sykkelen. Tråkker du 300 watt, bruker du 255 av dem på å bryte vinden. Tenk derfor aerodynami­kk. Hver watt du sparer, tilsvarer cirka 0,1 sek. per km. Henter du 30 watt på aerodynami­ske tiltak, sykler du altså 2 min. og 30 sek. raskere på en 50 km-tur.

83 Øv på stillingen på sykkelen. Kroppen din bryter cirka 70 prosent av vinden, så vil du bli mer aerodynami­sk, gir det mye mer å jobbe med stillingen på sykkelen enn å kjøpe for eksempel et aerodynami­sk styre. Det gjelder å sitte kompakt og flatt. Øv deg når du sykler intervalle­r, og tren også opp smidighete­n på bakside lår og rumpe. Hold albuene inne, og samle knaerne, slik at de går langs rammen og ikke peker utover.

84 Kle deg stramt. Det stramme tøyet proffene sykler i, er ikke bare til pynt. Det er faktisk veldig mye aerodynami­kk å hente i tøyet. Det skal sitte stramt, og det skal ha en spesiell aerodynami­sk overflate. Bare klaerne kan faktisk spare deg 20–25 watt! En lukket aerohjelm kan også spare deg for en del.

85 Barbér leggene. Den enkleste måten å få best mulig aerodynami­kk på er å barbere beina. Det høres kanskje jålete ut, men er du en ekte sykkelrytt­er, er det slik stilen skal vaere, og så sparer du en masse watt.

86 Lange sokker. Det skapes mye turbulens rundt beina, så et par lange sokker i aerodynami­sk materiale kan faktisk spare ganske mange watt. Alle produsente­r lager etter hvert aerosokker, og selv om det er litt forskjell på dem, er det ikke noe som betyr så veldig mye.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway