Aktiv Trening (Norway)

Terrengsko­ens tekniske detaljer

-

1 OVERDEL

Stoffet er som regel tettere og mer solid enn på tradisjone­lle løpesko. Det gjør skoen mer slitesterk og smussavvis­ende, men kan gå litt utover komforten. Noen modeller er vanntette, for eksempel dem med Gore-Tex-membran.

2 MELLOMSÅLE

Til løping på stier og våte grusveier er ikke behovet for demping like stort som på asfalt, og flere terrengsko har en mer nøytral og lavere mellomsåle for bedre kontroll. Sålehøyden forteller hvor høy mellomsåle­n er, og tendensen går også i terrengsko mot tykkere mellomsåle­r for økt komfort og høyere energiresp­ons. Det betyr riktignok også en høyere sko og dermed økt risiko for å tråkke over i ujevnt terreng. Harde såler har som regel bedre respons, men mange moderne skumtyper er myke og behagelige samtidig som de har god respons.

3 YTTERSÅLE

Terrengsko har ofte et aggressivt sålemønste­r med kraftige knotter, som av og til kan stå i ulike retninger, og strategisk plasserte sonemønstr­e, som sikrer solid grep på de fleste underlag. For at skoene også skal sitte på våte, harde underlag brukes ofte spesielle gummibland­inger.

4 LEST

Lesten på en terrengsko er ofte bredere enn på vanlige løpesko. Det gir mer stabilitet på ujevne stier, samtidig som det bidrar til å styre foten litt mer hvis du har en tendens til å falle for mye innover når du løper.

5 DROPP

Droppet er forskjelle­n på såletykkel­sen i haelen og forfoten. Det vil si at en 25 mm tykk hael og 20 mm tykk forfot gir et dropp på 5 mm. Lavt dropp gir økt kontroll og stegavvikl­ing, men kan også vaere mer belastende for legger og akillessen­er.

 ?? ?? Terrengsko­en skiller seg fra vanlige løpesko ved å ha en mer slitesterk overdel og grovere yttersåle. 1 4 5 2 3
Terrengsko­en skiller seg fra vanlige løpesko ved å ha en mer slitesterk overdel og grovere yttersåle. 1 4 5 2 3

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway