Aktiv Trening (Norway)

SPIS FARGERIKT

-

● DE GULE Antioksida­nter i form av karotenoid­er gir gulrøtter, aprikos, mango og lignende sine guloransje farger. Mest kjent er betakarote­n, som kan omdannes til A-vitamin, som er viktig for synet, huden og motstandsk­raften overfor infeksjone­r.

● DE BLÅ Fargen i f.eks. bjørnebaer, aubergine og rødløk skyldes antocyanin­er. Forskning viser at dem som inntar flest av de blålilla antioksida­ntene er minst tilbøyelig til å få kroniske betennelse­stilstande­r, som skal vaere årsak til alt fra diabetes til demens.

● DE RØDE

Den knallrøde fargen er ofte et uttrykk for et høyt innhold av antioksida­nten lykopen, som f.eks. tomater er rike på. Forskning har vist at et høyt innhold av dette stoffet i blodet gir lavere risiko for blodpropp, og det skal også forebygge visse kreftforme­r.

● DE GRØNNE Klorofyll, som er stoffet som gir for eksempel grønnkål, brokkoli og spinat den friske fargen, bidrar ikke med all verden til helsa. Men ikke la det få deg til å droppe de grønne. De byr for eksempel på masse E-, C- og K-vitamin, kalium og fiber.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway