Aktiv Trening (Norway)

6 spørsmål til eksperten: Fotterapeu­ten

-

Hva bør jeg se etter når jeg kjøper nye sko?

Vi kjøper ofte sko med følelsene og ikke med fornuften, og det kan gå hardt ut over føttene. Sjekk om skoene passer ordentlig før du lar dem flytte inn hos deg. Bruk for eksempel denne sjekklista:

1. Ta sålen ut av skoen.

2. Stå på den og forsikre deg om at foten holder seg innenfor sålen hele veien rundt, både i lengden og bredden.

3. Legg sålen tilbake i skoen, og ta den på deg. Vipp med taerne for å sikre at du kan bevege dem litt opp og ned.

Bør jeg trene føttene også?

Føttene har behov for trening akkurat som resten av kroppen, selv om vi vet at fotøvelser sjelden er det som står øverst på huskelista i en travel hverdag. Hvis du skal nøye deg med å gjøre bare én ting, så invester i en liten treningsba­ll med pigger som du kan rulle foten på. Det bidrar til å holde den spenstig, og du kan bruke ballen mens du gjør noe annet. Den er for eksempel fin å ha under pulten på jobben.

Kan en fotterapeu­t se «skjulte» sykdommer?

Føttene kan avsløre sykdom du kanskje ikke var klar over at du hadde. Det kan for eksempel vaere at du har svak puls i foten, som kan vaere et tegn på åreforkalk­ning, eller at føttene viser tegn på leddgikt du ikke har oppdaget ennå. Men det vil ofte en fotterapeu­t kommentere, siden hun analyserer foten når du får behandling.

Hva bør jeg unngå hvis jeg vil ha sunne føtter?

Det verste du kan utsette føttene for, er en fotfil. Når du gnir foten med en fil, oppstår det varmefriks­jon, og det feiltolker kroppen og svarer med å danne enda mer hard hud, og så har du det gående. Nøy deg med å skrubbe føttene med en helt vanlig kjøkkensva­mp i dusjen.

Kan smerter andre steder i kroppen stamme fra føttene?

Hvis du har vondt i ryggen, hoftene eller knaerne uten å vite hvorfor, kan det vaere lurt å sjekke føttene. Måten du plasserer dem i bakken på, påvirker hele kroppen. Har du stive ledd i føttene, er det for eksempel veldig fort gjort å kompensere ved å gå feil, og det kan ende med at du får vondt et helt annet sted.

Er det mulig å forutse hvilke fotproblem­er jeg vil få senere i livet?

Ta en titt på føttene til foreldrene dine hvis du vil se hvilke problemer du bør vaere spesielt oppmerksom på, slik at du kan sette inn tiltak tidligst mulig. Vi arver ofte måten vi går på, samt fotstillin­gen og skavankene, fra foreldrene våre. Så er det inngrodde negler, kuler eller giktrammed­e personer på familiebil­det, kan det godt hende at du har de samme utfordring­ene – eller at du får dem på et senere tidspunkt.

 ?? ?? Føttene skal baere deg hele livet, så det er lurt å passe godt på dem.
Føttene skal baere deg hele livet, så det er lurt å passe godt på dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway