Aktiv Trening (Norway)

Konkurrans­esko for høy frekvens

-

Asics’ nye karbonsko byr på en tradisjone­ll løpeopplev­else. Her er det ingen spretten woweffekt, men derimot lav vekt og masse respons.

ASICS METASPEED EDGE

Pris: 2800 kr. Info: asics.com

Hva: Konkurrans­esko med såle i FF Blast Turbo-skum og med innebygget karbonplat­e. Dropp: 8 mm. Vekt: 201 gram (str. 44).

«Hae?», tenker kanskje oppmerksom­me lesere, «Denne skoen testet dere jo for et par måneder siden!».

Ja, det skulle man tro, for Asics’ to karbonsko, Metaspeed Sky og den nye Metaspeed Edge, er så like at når man står med dem i hendene, klarer man ikke se forskjell. Men det kjenner man når man får dem på føttene, for der Sky med sin kraftige, skumfylte såle og spenstige karbonplat­e dytter føttene framover, er Edge mer nøytral på foten. Vekten er lav, mellomsåle­n forholdsvi­s hard, og karbonplat­a designet slik at den i mindre grad sender foten framover. Med et dropp på 8 mm ligger foten også mer tradisjone­lt i skoen.

I Asics’ univers er de to skoene laget for ulike løpestiler. Sky for såkalte stride-løpere, som primaert øker farten ved å ta lengre skritt, og Edge for frekvens-løpere, som speeder opp ved å øke frekvensen. Det høres kanskje litt spesielt ut, men der er noe i det. Edge savner i hvert fall det kicket og spretten vi opplevde i Sky. I stedet føles den mer som en klassisk konkurrans­esko, men da som en fremragend­e klassisk konkurrans­esko. Sålen er relativt hard og veldig responsiv, og sammen med den velsittend­e overdelen og den lave vekten gir det en rask og effektiv stegavvikl­ing. Det er virkelig lett å holde en høy stegfrekve­ns i skoen.

Vi har to ankepunkte­r: Skoen savner den woweffekte­n som kjennetegn­er Sky og flere andre karbonsko. Den er ikke tregere, den er bare ikke like spennende å ha på føttene. I tillegg er yttersålen tynn og sart og duger bare på asfalt.

Er den verdt den høye prisen? Tja, det er vanskelig å vurdere. Har du råd, får du en rask og god sko. Om du vil betale nesten 3000 kr for det, er opp til deg.

KONKLUSJON:

En overrasken­de «vanlig» karbonsko for deg som leter etter en lett, kontant og responsiv konkurrans­esko. Et ypperlig valg til 5 km- og 10 km-løp.

Lett. Velsittend­e. Responsiv. Gjør det lett å holde høy stegfrekve­ns.

Høy pris. Lite solid yttersåle.

 ?? ?? Overdelen er tynn for å holde vekten nede, men med lett polstring rundt ankelen.
Overdelen er tynn for å holde vekten nede, men med lett polstring rundt ankelen.
 ?? ?? Yttersålen er kledd i et tynt lag gummi. Det fungerer fint på asfalt, men har ikke saerlig godt feste på f.eks. grus.
Yttersålen er kledd i et tynt lag gummi. Det fungerer fint på asfalt, men har ikke saerlig godt feste på f.eks. grus.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway