Aktiv Trening (Norway)

6 spørsmål til stress-eksperten

-

Hva kan jeg gjøre for å redusere stresset i hverdagen?

Vaer realistisk når du planlegger. Hvis du stapper altfor mange gjøremål inn i dagen, blir du bare skuffet når du ikke får gjort alt. Du kan sammenlign­e dagen din med en tallerken mat. Fyller du den med for mye, får du det ikke bra. Derfor er det viktig å prioritere innholdet og ikke legge på for mye. Hvis du plutselig ser noe på buffeen du heller vil ha, må du fjerne noe annet.

Hvordan prioritere­r jeg mellom ukas mange gjørmål?

Bruk tid på det som betyr noe for deg, og dropp alt det andre. Kanskje du tenker at det virker urealistis­k, og at tante Kari helt sikkert blir lei seg hvis du dropper bursdagen hennes. Men det kan vaere en kjempefin øvelse å tenke gjennom hva som egentlig gjør deg mest glad og fyller deg med energi. Hvis det er å gå eller løpe en tur i skogen, så sett det høyt på prioriteri­ngslista.

Har du et tips til å unngå stress på jobben?

Ta en 10 minutters pause hver time du er på jobb. Mange står på som gale for å rekke mest mulig i løpet av arbeidsdag­en, men hjernen klarer ganske enkelt ikke å jobbe uten stans. Dessuten blir du mindre effektiv når du aldri løfter hodet over pulten, så gå og hent en kopp kaffe av og til eller få litt frisk luft underveis.

Hvordan lader man best opp til en ny hard uke?

Avtaler både lørdag og søndag er kanskje vel mye. Hvis du har et veldig tettpakket program i hverdagen, kan det vaere lurt å holde av enten lørdag eller søndag til å lade batteriene. Når du vil for mye, sliter du deg fort ut. Og selv om en dag uten planer kan virke som bortkastet tid, er det kanskje nettopp den lille hvilen som gjør at du føler deg pigg og klar for å gå løs på en ny uke.

Hva bør jeg bli bedre på for å unngå stress?

Stiller du rimelige krav til deg selv eller sliter du med å leve opp til dine egne forventnin­ger om hvor god kjaereste, medarbeide­r eller forelder du skal vaere? Mange blir stresset fordi de presser seg altfor hardt og går med en konstant frykt for ikke å holde mål. Men er det virkelig rimelig at du skal prestere perfekt over hele linja – og har du like store forventnin­ger til andre som til deg selv? De rundt deg vil temmelig sikkert ikke oppdage det engang hvis du senker ambisjonen­e litt.

Bør man snakke med noen hvis man er veldig stresset?

Si det høyt hvis du ikke har det bra. Du får det ikke bedre av å holde det inne, tvert imot.

Når du rekker ut hånda til andre, kan de hjelpe deg med å se mulige løsninger, og det vil sannsynlig­vis føles som en lettelse endelig å få åpnet seg og satt ord på følelsene dine. Du vil kanskje ha godt av å snakke med en psykolog, men du kan også betro deg til en god venn.

 ?? ?? Øv deg på å vaere til stede i nuet i stedet for hele tiden å tenke på alt du skal rekke i morgen eller neste uke. Til det er mindfulnes­s et godt verktøy.
Øv deg på å vaere til stede i nuet i stedet for hele tiden å tenke på alt du skal rekke i morgen eller neste uke. Til det er mindfulnes­s et godt verktøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway