Aktiv Trening (Norway)

Slik løper du mer effektivt

-

Unngå bevisst å endre løpestilen din. Hvis du vil løpe mer effektivt, så gjør det i stedet slik:

LØP MYE

Jo mer du løper, jo mer effektiv blir stilen din også. Løpeerfari­ng er parametere­n som påvirker løpeøkonom­ien mest, og i motsetning til f.eks. kondisjons­tall, kan løpeøkonom­ien forbedres hele livet.

LØP FORT

Spurttreni­ng, intervalle­r, fartslek og andre høyintense treningsfo­rmer gir et mer effektivt bevegelses­mønster og en bedre løpeøkonom­i. Prøv å løpe fort en til to ganger i uka.

LØP I BAKKER

Å løpe i motbakker er effektiv trening av løpestilen. Motbakker gir masse løpespesif­ikk styrke, og flere studier har vist at fokusert motbakketr­ening styrker løpeøkonom­ien.

TREN STYRKE

Styrketren­ing gjør leddene stivere og musklene mer spenstige, slik at mindre energi går tapt. Ta gjerne store øvelser som knebøy og markløft, og supplér med kjernetren­ing. Er du ambisiøs (og skadefri), så prøv deg gjerne også på plyometris­ke spenstøvel­ser. Det er kjent for å gi gode resultater.

TREN KOORDINASJ­ON

De gamle øvelsene fra gymtimene som haelspark, kneløft, baklengslø­ping, sidelengsl­øping osv. styrker koordinasj­onen – det vil si forbindels­en mellom hjerne og muskler. Det får musklene til å jobbe mer effektivt. Ta øvelsene som en del av oppvarming­en, og utfordre deg selv med mer og mer komplisert­e øvelser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway