Aktiv Trening (Norway)

Regler for god stil du ikke bør følge

-

LØP MED 180 SKRITT I MINUTTET

Feil

Stegfrekve­ns er individuel­t og veldig avhengig av høyde og farten du løper i. Det er riktignok påvist at litt høyere stegfrekve­ns gir mer energieffe­ktiv løping og belaster knaer og hofter like mye, spesielt hos nye løpere. Men 180 er ikke noe magisk tall.

LEN DEG FRAM

Feil

Er det ikke naturlig for deg å lene deg framover, så ikke gjør det. En ny studie har vist at hvis du lener du deg for mye framover, belaster du beina mer og tar kortere og mindre effektive skritt. Men å lene seg litt framover vil vaere naturlig for de fleste.

LAND PÅ FORFOTEN

Feil

Det er ikke påvist at å løpe på forfoten gir faerre skader eller raskere tider. Tvert imot. For de fleste vil den naturlige, raske haellandin­gen, der du ruller fra haelen til

taerne, vaere det mest effektive. En studie viste at 70 prosent av alle toppløpere lander på haelen. Bare tre prosent lander på forfoten.

UNNGÅ LANGE SKRITT

Delvis riktig Lange skritt, der foten treffer bakken langt foran deg, kan vaere veldig belastende for knaer og legger, og er sjelden saerlig effektive. En høyere stegfrekve­ns vil som regel også føre til kortere skritt, slik at foten treffer bakken tettere under kroppens tyngdepunk­t. Lange skritt er en vanlig feil hos nye løpere.

HOLD HODET I RO

Riktig – hvis det er mulig Gynger hodet ditt helt naturlig når du løper, så la det gynge. Det kan godt vaere effektivt.

Det finnes en rekke etablerte «sannheter» for hvordan du løper riktig. De faerreste er det hold i.

HA 90GRADERS VINKEL I ALBUENE

Feil

Det er ikke påvist at en spesiell måte å bevege armene på er mest effektivt. Tvert imot kan en bevisst endring føre til dårligere løpeøkonom­i. Men prøv å slappe av i hender og skuldre – det er det mest behagelige for de fleste.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway