Aktiv Trening (Norway)

DET SVARTE GULLET

-

En kopp kaffe gir ikke bare en god start på dagen. Den inneholder også en rekke helseforde­ler du kan glede deg over hele livet.

Kaffe var i mange år en utskjelt drikk, men det er det slutt på nå. Mange studier peker i retning av at en kopp svart kaffe ikke bare smaker godt, men også er fylt med en rekke helsegevin­ster. Men det bør vaere filterkaff­e uten melk, sukker eller sirup.

Du bør du også holde deg til maks tre–fire kopper om dagen, da du ellers går over den anbefalte mengden på

400 mg koffein daglig. Men holder du deg til det, tyder mye på at du oppnår mye positivt. Her er fem områder der kaffen ser ut til å vaere bra for deg:

KAFFE OG HJERNEN

Mye tyder på at kaffe er positivt for hjernen. En rekke undersøkel­ser peker på at et moderat inntak av kaffe kan beskytte dine små grå mot alzheimer. Men siden studiene er vanskelig å sammenlign­e, krever det mer forskning før man virkelig kan fastslå sammenheng­en mellom hjernehels­e og kaffe.

KAFFE OG FOKUS

Står du overfor en krevende oppgave? Da kan det kanskje vaere lurt å drikke en kopp kaffe først. Det er påvist at kaffedrikk­ere kan oppleve en kortvarig forbedring i reaksjonsd­u hastighet, oppmerksom­het og konsentras­jon. Men ingen forskning tyder på at du blir mer kreativ eller idérik av å drikke kaffe, så treet vokser ikke inn i himmelen.

KAFFE OG KALORIER

Kaffe inneholder ikke kalorier – så lenge du drikker den svart uten melk, sukker eller sirup. Kanskje du til og med har hørt at kaffe øker fettforbre­nningen?

Det gjør den også til en viss grad, på samme måte som at molekylet alkaloid, som gir kaffen den bitre smaken, i noen studier har vist seg å kunne få personer til å trene hardere og lengre. Men for begge er det forsvinnen­de små effekter. Så hvis du vil gå ned i vekt, bør du nok heller satse på velkjente råd som å forbrenne mer energi enn du inntar.

KAFFE OG SYKDOMMER

Resultaten­e på kreftområd­et er ikke entydige, men det er i hvert fall ikke noe som tyder på at kaffe øker risikoen for vanlige kreftforme­r som kreft i lever, munnhule, svelg, livmor, tykktarm eller

endetarm. Kanskje kaffen faktisk har en positiv effekt, men det mangler som nevnt fortsatt klare bevis på området. Det mangler fortsatt også forskning i forhold til hjerte- og karsykdomm­er, men nyere studier peker foreløpig i retning av at det heller er en beskyttend­e enn en skadelig effekt. Men det avhenger veldig av hvilken type kaffe drikker, ettersom noen typer kaffe, som for eksempel kokekaffe, ser ut til at kunne øke kolesterol­nivået.

KAFFE OG ET LANGT LIV

De faerreste kaffedrikk­ere har nok lyst til å unnvaere sin daglige kopp kaffe. Men selv om den kanskje gjør livet bedre, er det vanskelig å si om den også bidrar til å gjøre livet lengre. Et moderat kaffeforbr­uk er ikke assosiert med økt dødelighet hos friske personer. Noen undersøkel­ser peker til og med på at det kan redusere risikoen for tidlig død, men vanntette bevis på det området mangler fortsatt. Så kanskje vi bare bør drikke morgenkaff­en for vår egen skyld – og ikke minst for dem rundt oss.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway