Aktiv Trening (Norway)

Utstyr til knebøy

-

En vektstang med skiver og et knebøystat­iv er alt du trenger for å ta knebøy. Men du vil sikkert støte på noe av dette ekstrautst­yret, som også kan brukes til øvelsen. Her er noen fordeler og ulemper

VEKTLØFTER­SKO

Hva er det? Spesielle sko, som er designet med en helt fast og veldig stabil såle, samt en høy hael.

De stabile skoene er ypperlige å ta knebøy i. Blant annet gjør den høye haelen at man kan komme litt dypere ned.

Det er en veldig spesialise­rt sko, så den er ikke saerlig egnet for å ha på under hele treningen. Den bør bare brukes til bestemte løft.

Konklusjon: Du trenger ikke et par vektløfter­sko for å trene knebøy. En treningssk­o med en fast hael uten altfor mye demping er mer enn bra nok for de fleste. Men hvis du kjører tung knebøy og føler at føttene sklir rundt i dine vanlige treningssk­o, kan det vaere verdt å vurdere.

TRENINGSBE­LTE

Hva er det? Et bredt belte av skinn eller syntetisk stoff, som strammes rundt magen under de tyngste løftene.

Ved å stramme magemuskle­ne ut mot beltet økes det såkalte intraabdom­inale trykket, som stiver opp ryggsøyle og kjerne. Resultatet er at man kan løfte tyngre vekter.

Man kan bli fristet til å beholde beltet på under alle løft og bruke det som en snarvei framfor å jobbe med å få en sterkere kjerne.

Konklusjon: Beltet kan vaere et utmerket redskap hvis du vil løfte tyngre. Men unngå å bruke treningsbe­ltet hver gang, og bruk det bare til øvelser der det er noe poeng, altså først og fremst knebøy og markløft, og når du trener med tunge vekter.

NAKKEPUTE

Hva er det? En skumpute som kan plasseres rundt vektstanga når man tar knebøy. Formålet er å redusere ubehaget man kan oppleve når stanga presser på de øverste ryggvirvle­ne.

Nakkeputa gjør effektivt det den skal, så stanga vil føles mindre sjenerende. Stanga vil ligge mer ustabilt på ryggen med en nakkepute, og du får mindre føling og kontroll med den. Den vil også ligge ekstra høyt, noe som endrer tyngdepunk­tet og presser deg framover.

Konklusjon: Dropp nakkeputa. Bruk i stedet litt tid på å finne ut hvor stanga bør ligge for at den sjenerer deg minst mulig. Prøv å trekke skulderbla­dene sammen, og legg stanga litt lenger ned på den øverste delen av ryggen.

KNEBIND

Hva er det? Brede, elastiske stropper, som primaert brukes av hardcore styrkeløft­ere. Knebindene festes stramt rundt knaerne under for eksempel tung knebøy.

Med knebind får man litt «sprett» i bunnen av øvelsen, slik at man lettere kommer opp fra bunnposisj­onen. Det er mindre muskelakti­vering i deler av låret og rumpemuskl­ene når man tar knebøy med knebind. Det skyldes at knebindene tar over, slik at musklene ikke trenger å jobbe like hardt. Man blir også fort vant til å trene med dem.

Konklusjon: For vanlige styrkemosj­onister er knebind unødvendig. Dropp dem, med mindre du er veldig ambisiøs og vurderer å stille opp i en konkurrans­e.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway