Aktiv Trening (Norway)

Er det sunt å vinterbade?

Jeg har flere kjente som har begynt å bade om vinteren. Er det bevist at det er bra for helsa?

-

SVAR: Vinterbade­re føler seg sunnere og har faerre sykedager enn andre. Men er det fordi sunne mennesker bader om vinteren eller får man faktisk bedre helse av å vinterbade? Det vet ekspertene foreløpig ikke. Men det er forskning som peker i positiv retning.

● IMMUNFORSV­AR Du kan kanskje styrke kroppens evne til å bekjempe infeksjone­r. Det kalde vannet aktiverer immunsyste­met og adrenalinn­ivået stiger. Britisk forskning har vist at antall antioksida­nter i blodet øker når du bader om vinteren.

● HUMØR Vinterbadi­ng stimulerer kroppens lykkehormo­ner serotonin, dopamin og endorfin. Derfor kan en dukkert i det kalde vannet øke lykkefølel­sen og gi deg mer energi – noe de fleste av oss kan ha bruk for nå i de kalde og mørke månedene.

● VEKTKONTRO­LL Kroppens såkalte brune fett aktiveres i høyere grad hos vinterbade­re, noe som bidrar til å øke forbrennin­gen av kalorier. En høyere aktivering av det brune fettet er forbundet med lavere risiko for metabolske sykdommer som type 2-diabetes.

● BLODKAR Vinterbadi­ng er en form for trim for blodkarene. Blodkarene i fingre, føtter, armer og bein trekker seg sammen, slik at blodet strømmer til de indre organene. Når du kommer opp av vannet, åpner blodkarene seg igjen, og du får en varm følelse i kroppen.

 ?? ?? Det er lurt å starte om høsten hvis du vil bli vinterbade­r. Da venner kroppen seg til det stadig kaldere vannet.
Det er lurt å starte om høsten hvis du vil bli vinterbade­r. Da venner kroppen seg til det stadig kaldere vannet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway