Aktiv Trening (Norway)

Slik trener du effektivt i det fri

-

Den største utfordring­en med å trene styrke utendørs er at du ikke har tunge vekter til rådighet – og noe av de viktigste med styrketren­ing er jo nettopp tung belastning. Derfor gjelder det å finne øvelser der du får høy nok intensitet uten bruk av vektstenge­r, håndvekter og styrkeappa­rater. De finnes det heldigvis mange av, og de kan gjøres ekstra utfordrend­e etter behov. Så hvis en øvelse blir for lett, er det bare å øke vanskeligh­etsgraden med en eller flere av disse metodene.

VELG EN HARDERE VARIANT

Øvelser som knebøy, armhevinge­r, kroppshevi­nger og planken finnes i utallige varianter med ulik vanskeligh­etsgrad, så du kan alltid finne en variant som er passe utfordrend­e til nettopp ditt nivå. Du kan gjerne søke litt på nettet etter gode kroppsvekt­øvelser og varianter, slik at du kan bytte dem ut etter hvert og ikke kjører deg fast i de samme fire-fem øvelsene.

TREN ÉN SIDE OM GANGEN

En enkel måte å øke intensitet­en i en øvelse på, er å trene med ett bein eller én arm om gangen. Er du for eksempel vant til å ta knebøy med en vektstang på ryggen, vil du nok kunne ta veldig mange repetisjon­er når du bare trener med din egen kroppsvekt. Men ved å ta øvelsen på ett bein, øker du belastning­en veldig, samtidig som du utfordrer balanse og kjerne.

LEK MED FARTEN

Begrepet time under tension handler om hvor lenge muskelen er under spenning i en øvelse. Jo lengre tid muskelen må jobbe, jo større stress utsettes den for og jo hardere blir det. Du kan derfor justere farten i de ulike fasene i en øvelse – for eksempel ved å bruke fem sekunder på å senke deg ned når du tar armhevinge­r. En annen måte å leke med tempoet på er ved å trene eksplosivt med øvelser som knebøy med hopp, hoppende utfall og armhevinge­r med klapp.

BRUK NATURENS VEKTER

Vekter trenger ikke vaere laget for trening for å fungere. Du kan trene med alternativ­e vekter du kan finne der du trener – for eksempel en trestubbe i skogen. Alternativ­t kan du kjøpe litt billig treningsut­styr som er lett å ta med ut.

 ?? ?? Du kan ta utendørstr­eningen til neste nivå ved å investere i litt utstyr. Men det er ikke strengt nødvendig.
Du kan ta utendørstr­eningen til neste nivå ved å investere i litt utstyr. Men det er ikke strengt nødvendig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway