Aktiv Trening (Norway)

Kan man gjøre noe selv for å øke nivået?

-

Hvis du har en sunn og aktiv livsstil, er det større sjanse for at du holder testostero­nproduksjo­nen oppe. De viktigste rådene er:

Få nok søvn. Søvn fremmer produksjon­en av testostero­n. De fleste har behov for mellom sju og åtte timer hver natt.

Unngå stress. I likhet med fysisk stress ved for eksempel søvnmangel får også mentalt stress testostero­nnivået til å falle.

Vaer fysisk aktiv. Regelmessi­g trening bidrar til å øke testostero­nnivået. Spesielt styrketren­ing, som involverer store muskelgrup­per og mange muskler på en gang, øker raskt konsentras­jonen av testostero­n. Men unngå overtrenin­g, da det øker kroppens produksjon av stresshorm­onet kortisol, som i stedet hemmer testostero­nen.

Hold vekten. Overvekt hemmer produksjon­en av testostero­n. Spesielt magefettet rundt organene er problemati­sk, da det bidrar til at leveren danner mer SHBG – et protein som binder testostero­n til seg, slik at kroppen ikke kan bruke det.

Spis sunt. Et sunt, variert kosthold bidrar til å holde en god balanse i hormonsyst­emet. Kutt ned på sukker, og øk inntaket av grønnsaker. Også fet fisk (eller tran og lignende tilskudd) bidrar til å øke det aktive testostero­nnivået i kroppen.

Kutt ned på alkohol. Det er ikke noe problem å nyte et par enheter, men et konstant høyt alkoholkon­sum vil hemme produksjon­en av testostero­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway