Aktiv Trening (Norway)

Trener jeg setemuskle­ne når jeg løper?

Er løpetrenin­g egentlig god trening for setemuskle­ne, eller bør jeg ta styrkeøvel­ser ved siden av?

-

SVAR: Det er mange gode grunner til å ha fokus på trening av setemuskle­ne. Den store setemuskel­en, gluteus maximus, er kroppens største muskel, og den har stor betydning for hvor godt vi presterer på trening. Det gjelder både i styrkeloka­let, der en veltrent rumpemusku­latur kan forbedre prestasjon­snivået i øvelser som knebøy og markløft, og i alle treningsfo­rmer som involverer løping, sprang og hopp. Så hvis du gjerne vil ha mer fart i løpeskoene, har du stor nytte av å trene setemuskle­ne. Sterke rumpemuskl­er gjør deg også mindre utsatt for skader. Det gjelder alt fra ryggproble­mer til skader i lår, knaer og føtter.

Dessverre er ikke løpeturene noen garanti for at du får trent setemuskle­ne nok. Faktisk er gluteus maximus ikke så veldig aktiv når vi løper av sted i rolig tempo, så du kan fort risikere å ha svake rumpemuskl­er, selv som flittig løper. Det er når du spurter, hopper, løper opp trapper eller kjemper deg opp bratte oppoverbak­ker rumpemuskl­ene virkelig må jobbe. Men vil du for alvor ha en sterk, veltrent rumpe, gjør du lurt i å supplere med styrketren­ing.

 ?? ?? Utfall er et godt valg når du vil trene setemuskle­ne. I tillegg til klassisk utfall kan du ta dem baklengs eller gående.
Utfall er et godt valg når du vil trene setemuskle­ne. I tillegg til klassisk utfall kan du ta dem baklengs eller gående.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway