Aktiv Trening (Norway)

7 ting som hjelper smaken på vei

-

1 NOE SØTT

Ofte er grønnsaker fra naturens side litt skarpe og bitre, og det er ikke akkurat menneskets mest foretrukne smaksnyans­e. Litt honning, sukker eller sirup demper det bitre. Prøv for eksempel med:

● Honning på freste grønnsaker

● Litt sukker i dressingen

● Eplejuice til å koke inn grønnsaker som rødløk eller gulrot

● Ketsjup i marinader

● Frukt i salatbolla

● Baer i grønn smoothie

2 NOE SYRLIG

En syrlig motsats kler litt søtere grønnsaker som søtpoteter, gulrøtter og rød paprika. Lag derfor gjerne en dressing av syrnede meieriprod­ukter, eller smak til med for eksempel:

● Sitronsaft i en vinaigrett­e

● Noen limedråper på wokede grønnsaker

● Balsamicog­lace over grillede grønnsaker

● Eddik til syltede grønnsaker

● Vin i gryterette­r med grønnsaker

3 UMAMI

En del planter har utviklet bitre smaksnyans­er for å holde sultne dyr på avstand. De vil i bunn og grunn ikke spises. Men ved å tilsette den ettertrakt­ede umamismake­n kan du gjøre selv rosenkål og stangselle­ri vanedannen­de. Du kan oppnå umamismake­n ved å fermentere grønnsaken­e eller tilsette for eksempel:

● Parmesan på bakt kål og friske salater

● Gjaerflak i dipp til grønnsakst­enger

● Fiskesaus eller soyasaus til wokede grønnsaker

● Miso i grønne supper

● Stekt sopp i salaten

4 FETT

Grønnsaker er fylt med fettoppløs­elige smaker og lukter, som vil komme til sin rett med for eksempel:

● Litt smør i grønnsaken­es kokevann

● Fetaost på bakte grønnsaker

● Olje i marinaden til grillede grønnsaker

● Aioli til grønnsakst­enger

● Nøtter eller mandler i salaten

● Pesto på blomkålris og squashpast­a

5 SMAKSEKSPL­OSJONER

Ikke alle grønnsaker smaker like mye, så hjelp dem gjerne på vei med for eksempel chili, hvitløk, ingefaer eller pepperrot. Bruk det enten i dressingen og marinaden, eller tilsett litt i wokretten. Bruk raust med krydderurt­er i salater, som topping og ved ovnsbaking. Persille passer for eksempel til rotfrukter og kål, mens basilikum passer kjempegodt til alt med tomat. Timian smaker nydelig sammen med poteter eller frest sopp, og i ovnen sammen med gulrøtter penslet med honning og sitronsaft.

6 PASSE BITER

Noen ganger er det ikke selve smaken, men konsistens­en, som gjør at vi ikke spiser nok grønnsaker. Grønnsaker som er for harde, for melne eller for myke, er ofte ikke så veldig populaere. Derimot appellerer sprø, knasende og faste matvarer til sansene. Det er flott med varierte biter. Vaer spesielt obs på at helt tynne biter, for eksempel med et mandolinje­rn, gir en god følelse i munnen, i tillegg til at supertynne grønnsaksk­iver, av for eksempel blomkål eller gulrot, lettere tar til seg smak fra en marinade eller dressing.

7 VARME

Vi mennesker elsker søt smak og har en nedarvet forkjaerli­ghet for moden frukt, som i tidligere tider har gitt oss livsviktig­e kalorier. Når grønnsaker blir varmebehan­dlet, blir de ofte mindre bitre og mer medgjørlig­e, men det skjer fort noe med konsistens­en som ikke kan reversers, så det er presisjons­arbeid å tilberede grønnsaker. De bør tas av varmen akkurat når de har oppnådd optimal smak og sprøhet.

Koker du dem lenge, forsvinner smaken og strukturen fort. Blansjér dem i stedet veldig kort. Bruk så lite vann som mulig, la det koke opp og putt grønnsaken­e i kjelen. Ta opp grønnsaken­e så fort vannet koker, og put dem i isvann, slik at tilberedni­ngen stopper med det samme.

Steker eller griller du dem i litt olje, blir grønnsaken­e gylne, og det lokker fram umamismake­n, for den sitter i fargen. Stek bare litt om gangen, slik at alle sidene får farge, og stek alltid før du eventuelt tilsetter vaeske, slik at grønnsaken­e ikke ender opp med å koke.

Når du ovnsbaker grønnsaker, koker de så å si i sin egen saft. Det gjør smaken mer intensiv og søt. Pensle med litt olje før stekingen, eller vend grønnsaken­e i krydder, urter eller hvitløk. Server bakte grønnsaker som de er, eller bruk dem raust i salater. Halve cherrytoma­ter, sellerirot i terninger, paprika og blomkålbuk­etter passer alle bra i ovnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway