Aktiv Trening (Norway)

Velg riktig soundtrack til treningen

Musikk kan gjøre treningen lettere, men det er ikke uten betydning hva du hører på. Det kan du får vite mer om her, og vi punkterer også en myte om at man bør løpe etter BPM.

-

Hvis du vil ha mer ut av treningen, er det ikke uten betydning hva slags type musikk du lytter til. Musikken skal gi deg energi og motivasjon, så hvis du for eksempel skal løpe intervalle­r eller løfte tungt, er det kanskje ikke en podkast om påfugler eller «De fire årstider» av Vivaldi du skal høre på. Ved høy intensitet bør taktslaget per minutt ligge på cirka 125–140 BPM (beats per minute). Når du hører på musikk med høyt tempo, vil du komme lettere gjennom den hardeste treningen – uansett om det er i romaskinen eller i løpeskoene. I tillegg til at høyt tempo gir deg lyst til å bevege kroppen, gjelder det samme hvis musikken inneholder ord som «stronger», «faster» og «winner». På det punktet er hjernen ganske lett å lure. Får du derimot en rolig eller trist sang inn i hodetelefo­nene, vil du sannsynlig­vis kunne merke hvordan du naermest punkterer energien i treningen.

BPM ER IKKE ALT

Tidligere mente man at musikkens rytme skulle avspeile løperytmen. Derfor gikk man for sanger med en BPM som tilsvarte stegfrekve­nsen. Hvis du løp 5 min/km og tok 180 steg i minuttet, var rådet at du burde høre på musikk med en BPM på 180. Den teorien er senere blitt avvist. Rytmen kan gjerne vaere rask, men det handler mer om at energien, stemningen og følelsen i musikken påvirker prestasjon­en. Derfor bør du heller ikke slette favorittsa­ngene dine fra løpespille­lista, bare fordi de ikke har optimal BPM. Gode løpesanger kan gjerne ha mange andre kvaliteter enn riktig BPM. Det kan for eksempel vaere god energi eller – som tidligere nevnt – et bra budskap som øker motivasjon­en, selv om takten altså ikke passer perfekt til skrittene dine.

Når det er sagt, kan det vaere lurt å unngå og blande sjangre og låter med veldig forskjelli­g tempo på spillelist­ene dine. Hvis treningsuk­a di for eksempel inneholder tre løpeturer, henholdsvi­s en rolig langtur, en tempoøkt og en heftig intervallø­kt, kan du med fordel lage tre forskjelli­ge spillelist­er. Til de rolige langturene kan du for eksempel høre på en podkast eller musikk som ikke gir deg lyst til å spurte alt du har, mens du til de raske turene kan lage en spillelist­e der du gir full gass også på taktskalae­n. Du kan også minne deg selv på å løpe noen intervalle­r på din ellers rolige løpetur ved å sette sammen en spillelist­e som midtveis inneholder en tempofylt powerlåt.

Gode løpesanger kan gjerne ha mange andre kvaliteter enn riktig BPM.

HVA MED MOSJONSLØP?

Mens de fleste er enige om at det er berikende å trene til musikk, er meningene mer delte når det gjelder mosjonsløp. Der må du selvfølgel­ig bare gjøre det som passer deg. Noen synes det er motiverend­e og trygt å høre på musikken man kjenner fra treningen, mens andre suger til seg energi fra stemningen langs løypa og synes hodetelefo­ner bare er unødvendig vekt å baere på. Uansett er det nesten synd å gå glipp av stemningen langs ruta i de store gateløpene, der det ofte er en masse jublende tilskuere og levende musikk underveis. Heldigvis kan man alltid velge en mellomting, der man både lytter til spillelist­a og innimellom stopper musikken og nyter lydene fra tilskuerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway