Aktiv Trening (Norway)

Sju strategier mot dårlige unnskyldni­nger

-

Belønn deg selv

Muligheten til å få en belønning kan vaere med på å få opp motivasjon­en. Hvis du trenger en gulrot for å komme deg på trening, gjelder det bare å velge en belønning som er attraktiv nok for deg. Det kan vaere at du lover deg selv en sjokolade og en episode av favorittse­rien din etter løpeturen – eller belønner deg selv med den flotte treningskl­okka du har lyst på hvis du får trent ti ganger den neste måneden.

Husk på følelsen etterpå

Noen ganger kan det som får oss i gang vaere tanken på hvor deilig det vil vaere når man er ferdig. Har du for eksempel noensinne kommet hjem fra en løpetur og hatt en dårlig følelse i kroppen? Nei, ikke sant! Trening gir deg masse energi og overskudd, også når du starter med flate batterier. Hver gang du sliter med motivasjon­en, tenk på fordelene ved å få trent, og minn deg selv på hvor bra du får det etterpå.

Tenk og snakk positivt

Hvordan tenker og snakker du om treningen? De tingene vi er tilbøyelig­e til å utsette, kommer vi fort til å snakke om på en måte som ikke akkurat styrker motivasjon­en. Hvis vi hele tiden forteller oss selv at vi ikke orker å komme oss på trening, da blir det en vane, og hjernen vil som en automatisk reaksjon kjempe imot. Så minn deg i stedet på hvor mye du liker treningen, og at du gleder deg til å komme deg av gårde.

Ta det første skrittet

Virker det en dag uoverkomme­lig å skulle trene, kan det vaere en fordel bare å starte med å ta det første, enkle skrittet. Det kanskje letteste rådet til å få trent er derfor: Ta på treningstø­y.

Det er verken vanskelig eller krevende, og når du først har tatt på treningskl­aer og -sko, er det mye større sjanse for at du også kommer deg av gårde. Det virker jo litt spesielt å bli sittende i sofaen i treningskl­aer fra topp til tå.

Forplikt deg overfor andre

Som regel er det bare oss selv det går ut over hvis vi misser en trening. Hvem oppdager egentlig om vi trener i dag eller i morgen? For noen kan det å ha en forpliktel­se overfor andre vaere en hjelp til å få gjort det man skal. Har du en treningska­merat eller en hel løpegruppe som står og venter på deg, dropper du nok ikke treningen bare fordi du er sliten eller vaeret ikke er helt topp.

Lag mindre biter

Tanken på en lang, utmattende løpetur eller en hard treningsøk­t på treningsse­nteret kan få alarmene i hjernen til å gå – spesielt hvis du føler deg sliten og tom for energi. Da må du lure hjernen til å tro at det ikke er så ille. Lov deg selv at du skal løpe hjem igjen etter 10 minutters trening hvis du fortsatt føler deg uopplagt. Når du først har skiftet og er ute av døra, ender du nok likevel med å trene mye lengre enn de ti minuttene.

Tenk på hva det fører til

Selv om det i øyeblikket kan vaere fristende å utsette treningen, vet du som regel godt at det kommer med en pris. Kanskje kan tanken på de negative konsekvens­ene ved å utsette treningen trumfe trangen til å lage unnskyldni­nger. Det kan for eksempel godt vaere at du føler deg sliten akkurat nå, men hvis du står over, vil den synkende energien også forfølge deg i morgen. Har du virkelig lyst til det?

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway