Aktiv Trening (Norway)

Har VO2 maks betydning for helsa?

-

Ja, i høyeste grad. I tillegg til å ha betydning for hvor fort og hvor lenge du for eksempel kan løpe, sier det maksimale oksygenopp­taket også mye om din generelle helse. Et høyt VO2 maks betyr et sterkere hjerte og sunnere kretsløp.

Dermed reduseres risikoen for blodpropp og hjertestop­p, i tillegg til at blodtrykke­t og kolesterol­nivået går ned. I tillegg reduseres risikoen for en rekke kreftforme­r og sannsynlig­heten for å få type 2-diabetes.

Har menn og kvinner lik VO2 maks?

Menn har som regel høyere VO2 maks enn kvinner. Det skyldes først og fremst at menn har en fordel på grunn av fysikken. Menn har generelt større muskler, lavere fettprosen­t og større hjerter, som kan pumpe mer blod rundt i kroppen. I tillegg har menn større lunger, som kan ta opp mer oksygen. Det finnes selvfølgel­ig en masse kvinnelige idrettsutø­vere som har høyere maksimalt oksygenopp­tak enn de fleste menn, men hvis du tar en mann og en kvinne som trener like mye, vil mannens VO2 maks som regel ligge cirka 20 prosent over kvinnens.

 ?? ?? Den mest nøyaktige måten å få målt VO2 maks på er ved å løpe så fort man kan på en tredemølle mens du får målt oksygenopp­taket.
Den mest nøyaktige måten å få målt VO2 maks på er ved å løpe så fort man kan på en tredemølle mens du får målt oksygenopp­taket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway