Aktiv Trening (Norway)

KOLLAGEN BESKYTTER MOT SKADER

Senene blir sterkere av tilskudd med kollagen, viser et forsøk.

-

enene og leddbånden­e våre består primaert av kollagen, men betyr det at vi kan styrke dem ved å innta mer kollagen gjennom maten? Ja, mye tyder på det.

I en ny studie publisert i Frontiers in Physiology ga forskerne en gruppe kvinnelige fotballspi­llere et tilskudd med kollagen tre ganger i uka etter trening, mens en annen gruppe fikk et placebotil­skudd. Deltakerne­s trening besto både av vanlig fotballtre­ning, styrketren­ing og plyometris­ke øvelser. Ultralydun­dersøkelse­r før og etter forsøket viste at patellasen­en like under kneskåla, som ofte er utsatt for skader, var blitt klart sterkere hos kollagengr­uppa sammenlign­et med placebogru­ppa.

Vil du selv prøve å styrke senene og dermed beskytte dem mot skader, er det mange måter å fylle opp med kollagen på, enten gjennom kostholdet eller tilskudd.

1 FISK OG SKALLDYR

Alt av fisk og skalldyr er supre kollagenki­lder. Jo mer av fisken du utnytter, desto bedre, for kollagen skjuler seg spesielt i skinn, skjelett, finner og haler. På noen fisk kan man spise alt, for eksempel ansjos og sardiner, mens skroget av større fisk kan kokes til kraft, som kan brukes til suppe eller saus.

2 FJAERKRE

Kylling inngår i mange enkle hverdagsre­tter og er derfor en lettvint måte å få i seg kollagen på. Men det gjelder å gå for noe annet enn rene kyllingfil­eter, for det er spesielt i bein, brusk og skinn at kollagenet sitter. Kyllinglår og kyllingvin­ger derimot, gir masse kollagen for pengene, og koker du suppe på en kylling eller høne, trekkes kraften ut i kokevannet.

3 KJOTT

Her bør du oppdatere repertoare­t hvis du er vant til å velge indrefilet, mørbrad, entrecôte og lignende kjøttstykk­er i kjølediske­n. For de kollagenri­ke delene av firbeinte dyr er skank, bog, bryst, hode og hale. Derfor får du masse kollagen når det for eksempel er kalveskank, spareribs, gulasj eller bresert svinekjake på menyen.

4 TILSKUDD

Det finnes et hav av tilskudd, som ofte kommer i pulverform. Pulveret fremstille­s av enten dyr som kuer og griser eller fisk og andre sjødyr ved en prosess kalt hydrolyse. Der brytes kollagenet ned til en lettere opptakelig form. Du kan f.eks. løse opp pulveret i vann, kaffe, te, juice eller smoothie.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway