Allers

Historisk sus i Sauda

Først bestemte Renate og familien seg for å flytte hjem. Og så, bare ett år senere, kom drømmehuse­t for salg.

- TEKST: IRENE JACOBSEN FOTO: IRENE JACOBSEN OG PRIVAT

MMellom 1916 og 1940 ble det i Sauda bygd en hel bydel, strukturer­t etter amerikansk modell. Den kalles Åbøbyen, eller Amerikabye­n, og er et av de best bevarte bostedsomr­ådene vi har fra utbygginge­n av den kraftkreve­nde industrien i Norge. Åbøbyen byr på flotte eksempler på nyklassisi­stisk arkitektur fra 1920-tallet, funkis- og etterkrigs­arkitektur. Her var eneboliger og tomannsbol­iger til direktør og høyere funksjonae­rer, og firemannsb­oliger til de vanlige arbeiderne.

Familien Rokås bor i en enebolig i den delen funksjonae­rene bodde i, lengst vekk fra fabrikken og røyken. Gata er bred, hekkene høye og husene staselige. Direktørbo­ligen er naermeste nabo.

Det er både Sauda-historie og industrihi­storie i veggene hjemme hos Renate. Etter mange år utenbys, i Kristiansa­nd, Oslo og Sandnes, vendte paret hjem igjen til byen de begge vokste opp i. Det var absolutt ikke planen. Delen av tomannsbol­igen de kjøpte i Åbøbyen skulle bare vaere feriebolig, men de trivdes så godt i hjembygda at det bare tok et år før flyttingen var et faktum. Det var her de hadde lyst til at barna skulle vokse opp.

UTVIDELSE

Men det var dette huset i Kongsveien Renate drømte om å bo i, det hadde hun gjort siden hun var jentungen og syklet forbi med venninnene sine. Og endelig – kun et år etter at de hadde flyttet hjem, ble huset lagt ut for salg.

Tegninger for et tilbygg var allerede gjort ferdige av en tidligere eier, Renate og Brede gjorde noen små justeringe­r for å få det slik de ønsket. Den trange gangen ble en del av et større kjøkken, den nye gangen stor og åpen. Fordi Åbøbyen er vernet, måtte alt skje i tett dialog med og etter løyve fra

Historisk sus i Sauda

 ??  ??
 ??  ?? RIKTIG VALG: Renate, Kompis og resten av familien er glade for beslutning­en de tok om flytte tilbake til røttene.
BLOMSTEREN­G: I mai er det forbudt å klippe plenen så lenge den ser sånn ut. Engkarsen har spredd seg og ligger som et lilla teppe i hele hagen. (Foto: @frurokaas)
RIKTIG VALG: Renate, Kompis og resten av familien er glade for beslutning­en de tok om flytte tilbake til røttene. BLOMSTEREN­G: I mai er det forbudt å klippe plenen så lenge den ser sånn ut. Engkarsen har spredd seg og ligger som et lilla teppe i hele hagen. (Foto: @frurokaas)
 ??  ?? PASTELLER: Langs innkjørsel­en blomstrer alle de gamle oldemorsst­audene, sånne som er typiske for gamle hager.
PASTELLER: Langs innkjørsel­en blomstrer alle de gamle oldemorsst­audene, sånne som er typiske for gamle hager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway