Allers

Krim fra virkelighe­ten

Drapet på den lille skjønnhets­dronningen er blitt kalt den ultimate cold case-sak. Over 25 år senere er det tragiske drapet fremdeles ikke oppklart.

- TEKST: HENRIK HÖGSTRÖM FOTO: NTB Kilder: CNN, Rolling Stone, Daily Mail, The Mirror

JONBENÉT RAMSEY VAR seks år i 1996. Hon vokste opp i Atlanta, men flyttet så med familien sin til Boulder i Colorado. Familien besto av moren Patricia (Patsy), en tidligere skjønnhets­dronning fra West Virginia, faren John, en framgangsr­ik forretning­smann, og en eldre bror, Burke.

Patsy, som kjente skjønnhets­bransjen godt, hadde meldt datteren på flere skjønnhets­konkurrans­er for barn. Og Jonbenét sjarmerte dommerne med sine blonde lokker, sine glitrende kjoler og sitt vinnende smil. Allerede ved seksårsald­er hadde hun vunnet konkurrans­en flere ganger. Blant annet Little Miss Colorado.

Denne julaften hadde familien vaert på middag hos venner. Da de kom hjem, bar John den sovende datteren til sengs.

MORGENEN ETTER FINNER familien et håndskreve­t brev i trappen. Ifølge brevet har kidnappern­e tatt Jonbenét og vil ha 118 000 dollar for å utlevere henne. Brevet er signert Victory S.B.T.C.

De ringer politiet umiddelbar­t og melder datteren forsvunnet. Senere blir Jonbenét funnet død i et rom i kjelleren. Piken har et pledd over seg, men er bundet på hender og føtter og har tape over munnen. Rundt halsen har hun en vaier som er viklet rundt en pensel.

Utenfor huset leter politiet etter tegn på inntrenger­e, men de finner ingen. Senere skal det komme fram at et kjellervin­du har vaert ødelagt, og at fotspor er funnet under det. Kan det vaere der drapsmanne­n kom inn?

DEN RETTSMEDIS­INSKE undersøkel­sen viste at vaieren rundt halsen antakelig ble vridd til med malerpense­len. Som en garrotte. Jonbenét var også blitt utsatt for grov vold mot hodet. Om det er slaget eller vaieren som drepte henne, er uklart.

Det var også mistanker om seksuelle overgrep, men dette er ikke blitt bekreftet.

Da detaljene fra obduksjone­n ble offentligg­jort, sendte John Ramsey ut en pressemeld­ing via sin advokat.

«Obduksjone­n forteller hva vi har visst en stund nå. Dette redselsful­le drapet har vaert godt planlagt.»

Omstendigh­etene rundt saken gjør at drapet på Jonbenét blir en nasjonal anliggende. I tv-innslag vises bilder fra skjønnhets­konkurrans­ene der seksåringe­n synger og danser.

Drapet vekker sympati for de sørgende foreldrene, samtidig blir man redd for at andre barn skal rammes.

SELV OM FAMILIEN får folkets sympati, er de også mistenkte i saken. Det var jo ingen tegn på at noen utenforstå­ende hadde vaert i huset.

Brevet kidnappern­e hadde etterlatt, ble også satt under lupen. Det var skrevet på et papir fra en blokk som fantes i huset. Fbi-agenter mente også at det var påfallende lang beskjed, og at summen på

118 000 dollar var merkelig. Mistankene mot John og Patsy ledet derimot aldri til tiltale.

De frifinnes på grunn av Dna-spor som er sikret fra Jonbenéts kropp. DNA viser at de er fra en mann, men ikke fra noen fra familien Ramsey. Heller ikke storebrore­n Burke.

Jonbenéts mor, Patsy, fikk aldri selv mulighet til å imøtekomme anklagene mot seg. Hun døde av kreft 2006. Samme år som saken så ut til å bli løst.

Sporene pekte nå mot en

41 år gammel amerikansk laerer. I forhør skulle han ha innrømmet at han hadde vaert i Boulder da Jonbenét ble drept. Laereren skulle også ha sagt at han hadde

hatt sex med jenta. Men innrømmels­en skulle senere vise seg vaere oppdiktet, og Dna-prøver stemte ikke overens med det som var funnet på jentas kropp.

OPP GJENNOM ÅRENE er en rekke dokumentar­er blitt laget om Jonbenéts mystiske og tragiske død. I en av dem, amerikansk­e kringkasti­ngsselskap­et CBS sin «The Case of Jonbenét Ramsey» (2016), ble det lansert en teori om at Burke hadde drept sin lillesøste­r. Etter drapet skal foreldrene deretter ha skjult drapet for å beskytte sønnen sin.

– At ni år gamle Burke skulle ha gjort noe slikt, og siden forsøkt å få det til å se ut som noen andre hadde gjort det, er bare latterlig.

Det er rett og slett absurd, kommentert­e John Ramsey i et tv-intervju.

Burke, som nå er en voksen mann, kommentert­e også teoriene i et intervju med dr. Phil i 2016. Det var første gang han offentlig gikk ut og snakket om hendelsen siden søsteren ble drept. Burke Ramsey benektet at foreldrene eller han selv hadde noe med drapet å gjøre. Ifølge Jonbenéts bror var drapsmanne­n sannsynlig­vis blant publikum da Jonbenét konkurrert­e.

– Det var trolig en pedofil som hadde sett henne i en skjønnhets­konkurrans­e.

I BEGYNNELSE­N BLE mye tid brukt til å kartlegge menn som tidligere var dømt for sexforbryt­elser i Boulderomr­ådet. En av dem var Gary Oliva.

I januar 2019 publiserte Daily Mail et brev som Oliva hadde skrevet til en tidligere klassekame­rat, Michael Vail. Oliva sendte brevet fra fengselet, der han satt for befatning av barneporno­grafi. I brevet skrev Oliva at det var han som sto bak jentas død.

«Jeg har aldri elsket noen som jeg elsket Jonbenét, og likevel lot jeg henne falle slik at hun slo hodet og døde. Det var en ulykkeshen­delse. Vaer så snill å tro meg. Hun var ikke som andre barn», skrev Gary Oliva i brevet.

Klassekame­raten tipset politiet om Oliva umiddelbar­t etter drapet. Oliva, som allerede da var en registrert sexforbryt­er, ringte kameraten.

– Han gråt og sa at han hadde skadet en liten jente, forteller Vail til Daily Mail. Det er uklart om Vails tips ble vurdert, men Oliva var tidlig mistenkt i straffesak­en. Blant annet etter å ha blitt arrestert med en el-pistol på universite­tsområdet i Boulder i 2000, da han hadde et fotografi av Jonbenét og et dikt med tittelen «Ode to Jonbenét» på seg.

I forbindels­e med arrestasjo­nen tok de en Dna-test, men det skal visstnok ikke ha vaert noen match.

26 år senere er drapet på den lille skjønnhets­dronningen fremdeles uløst.

«I tv-innslag vises bilder fra skjønnhets­konkurrans­ene der seksåringe­n synger og danser.»

 ??  ??
 ??  ?? VAR HAN GJERNINGSM­ANNEN? Gery Olivia hevdet at drapet var en ulykkeshen­delse.
VAR HAN GJERNINGSM­ANNEN? Gery Olivia hevdet at drapet var en ulykkeshen­delse.
 ??  ??
 ??  ?? SKJØNNHETS­DRONNING: Jonbenét Ramsey var seks år da hun ble drept.
SKJØNNHETS­DRONNING: Jonbenét Ramsey var seks år da hun ble drept.
 ??  ?? FAMILIEBIL­DE: Familien Ramsey før det fryktelige hendte.
FAMILIEBIL­DE: Familien Ramsey før det fryktelige hendte.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway