Allers

Slik bytter du fastlege

Hvordan velger du fastlege, og hva gjør du dersom du ikke er fornøyd med valget? Hva skjer dersom du for eksempel flytter til en annen kant av landet?

-

Du trenger ingen grunn!

ALLE SOM ER folkeregis­trert i en norsk kommune, har rett til en egen fastlege. Kommunene har ansvaret for fastlegeor­dningen og skal passe på at det er nok fastleger i kommunen. Alle som har rett til fastlege, kan selv finne ønsket lege på www.helsenorge. no.

Legeønsket skal i utgangspun­ktet etterkomme­s så langt det er ledig plass på fastlegens liste. Dersom den legen du ønsker, ikke har ledig kapasitet, kan du sette deg på venteliste. Det er også adgang til å velge fastlege utenfor bostedskom­munen. Det kan for eksempel vaere mer praktisk å ha lege i kommunen du jobber i, framfor kommunen du bor i. Dersom du ikke selv har sendt inn et ønske, vil du bli tildelt en fastlege med ledig kapasitet.

DET KAN VAERE mange årsaker til at du ønsker å bytte fastlege, for eksempel hvis du skal flytte. Når du melder flytting til en ny kommune, skal du motta relevant informasjo­n fra kommunen, samt et skjema for valg av ny fastlege. Det kan også vaere at man har dårlig kjemi med fastlegen sin, eller at man ikke har den nødvendige tilliten til vedkommend­e. I noen tilfeller kan det tenkes at fastlegen har mange pasienter på sin liste, og at man stadig opplever dårlig kapasitet og forsinkels­er.

Uansett hva som er årsaken til at man ønsker et bytte, kreves det ikke noen begrunnels­e. Du har rett til å skifte fastlege inntil to ganger i året, såframt det er ledig plass på annen fastleges liste. Skifte av fastlege på grunn av flytting eller fordi fastlegen avslutter sin virksomhet, regnes ikke med.

EN PERSON SOM står på en fastleges liste, har rett til å få en fornyet vurdering av sin helsetilst­and hos annen lege enn sin fastlege, såframt legen som foretar ny vurdering, er tilknyttet fastlegeor­dningen og personen samtykker i at journalnot­at sendes dennes fastlege.

Det kreves ingen henvisning fra fastlegen ved en fornyet vurdering. Fastlegen som foretar vurderinge­n, skal imidlertid oversende journalnot­atet til pasientens fastlege.

VIS DU ER misfornøyd med fastlegen din, har du rett til å klage. Hvis det ikke lar seg gjøre å ta problemet opp med fastlegen selv, kan du ta kontakt med ansvarlig for fastlegeor­dningen i kommunen, eller du kan sende en klage til fylkeslege­n med kopi til kommuneove­rlegen. I noen tilfeller kan det vaere snakk om mangelfull eller feil behandling som faller innunder pasientska­deloven.

Man kan da ha krav på erstatning fra Norsk pasientska­deerstatni­ng (NPE). Dersom du er blitt utsatt for en pasientska­de, er det viktig å huske på at kravet må meldes til NPE innen tre år etter at man fikk kunnskap om at det foreligger en skade som har ledet til et økonomisk tap og/eller varig medisinsk invalidite­t, samt kunnskap om den ansvarlige.

Hilsen Christina Steimler

 ??  ??
 ??  ?? Christina Steimler er utdannet jurist og jobber som advokat. Hun driver Indem Advokatfir­ma i Oslo. De bistår forbrukere innenfor blant annet arve- og familieret­t, personskad­eerstatnin­g og arbeidsret­t.
Christina Steimler er utdannet jurist og jobber som advokat. Hun driver Indem Advokatfir­ma i Oslo. De bistår forbrukere innenfor blant annet arve- og familieret­t, personskad­eerstatnin­g og arbeidsret­t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway