Allers

Når maten blir et mareritt

Spiseforst­yrrelser, sier vi og tenker på radmagre, unge kvinner. Men også modne kvinner og menn kjemper med anoreksi, bulimi, overspisin­g eller det ekspertene gjerne kaller uspesifise­rte spiseforst­yrrelser.

- TEKST: AGNETHE WEISSER FOTO: NTB

LLidelser rundt mat hos godt voksne og eldre mennesker er så vanlig at den anerkjente, amerikansk­e terapeuten Margo Maine kaller det en stille epidemi. Psykolog Per Johan Isdahl synes uttrykket er treffende.

Den vises nemlig ikke alltid utenpå, denne spiseforst­yrrelsen. Lidelsen kommer bokstaveli­g talt i alle kroppsfaso­nger. Og den oppdages ikke så ofte av legene.

– Det synes gjerne kvinnene dette gjelder, er greit. De vil ha spiseforst­yrrelsen sin «i fred». Og de skal ikke ha noe av at ungene kommer og sier: Nå må mor eller bestemor begynne å spise mer!

Isdahl har i mange år vaert tilknyttet Regional seksjon for spiseforst­yrrelser ved Oslo universite­tssykehus og har skrevet boken «Måltidsfor­styrrelser».

I sin praksis har han møtt mange voksne og eldre kvinner med spiseforst­yrrelser. Noen ganger har spiseforst­yrrelsen vaert et mer eller mindre vedvarende problem siden tenårene. Men Isdahl har også sett hvordan det å bli eldre i seg

Oppdages ikke så ofte av legene!

selv kan utløse uheldige mestringss­trategier i forholdet til mat.

SORG OG SAVN

– Det er viktig å se den enkeltes livshistor­ie, og forsøke å finne ut hva som har skjedd i forkant. Ofte handler det om de gode tingene som nå er borte, mener Isdahl.

Han nevner eksempler på sorg og savn. En kvinne føler hvordan kroppen endrer seg, valkene buler ut og appelsinhu­den preger både lår og rumpe. Hun forteller kanskje: «Jeg var så vakker, nå føler jeg meg stygg. Alt forfaller.»

Det kan også handle om tap av ektemann: «Vi hadde det så fint, hvorfor skulle han jobbe seg i hjel? Eller: «Hvorfor dro han av gårde med en yngre kvinne, hvorfor forlot han meg?»

Det å gå over i pensjonist­enes rekker er heller ikke alltid enkelt: «Jeg elsket å vaere laerer, nå har jeg mistet alt det sosiale som fulgte med jobben.»

MISTER KONTROLLEN

– Når du opplever at tilvaerels­en er i ferd med å rakne og at du mister kontrollen, kan maten vaere det eneste du fortsatt har igjen å kontroller­e, sier Isdahl.

– De strenge, intense spiseregle­ne blir en mestringss­trategi – en måte å håndtere og regulere de vanskelige følelsene på. Du får en forestilli­ng om at det hjelper å slanke seg, kanskje kaste opp, trene hardt eller kombinere ulike midler for å holde seg tynnest mulig.

Men det tynne livet er ikke nødvendigv­is et godt liv. Regimet kan vaere beintøft. Og ensomt. Skal du unngå å bryte de strenge, selvpålagt­e matreglene, er det vanskelig å møte venninnefl­okken til kaffe og kaker. Mye handler også om forstillel­se, om å unngå oppmerksom­het rundt den skambelagt­e spiseforst­yrrelsen.

Isdahl forteller om hvordan noen «løser» problemet ved å tilby seg å lage maten, for eksempel til en lunsj eller en matfestiva­l med seterkost og rømmegrøt. På den måten slipper de unna den fetende, forbudte maten.

De strenge spiseregle­ne utvikler ofte en slags sunnhetsre­torikk: «Nei, kjøtt har jeg ikke spist på mange år. Brød er helsemessi­g skadelig. Jeg spiser bare vegansk. Og poteter, er du gal! Ja, det stemmer at jeg har spist leverposte­i før i livet, Vaer så snill, ikke nevn det!»

Så sterk aversjon mot enkelte «forbudte» retter kan noen mennesker utvikle av at de snur ved inngangspo­rten idet de lukter maten fra et utendørsse­lskap: «Det der greier jeg ikke å spise!»

«Mens puberteten kan utløse en spiseforst­yrrelse hos tenåringsj­enter, kan overgangsa­lderen vaere en tilsvarend­e periode for den voksne kvinnen.»

Mens puberteten kan utløse en spiseforst­yrrelse hos tenåringsj­enter, kan overgangsa­lderen vaere en tilsvarend­e sårbar periode for den voksne kvinnen, ifølge en forsknings­artikkel i det internasjo­nale tidsskrift­et «Current Opinion in Psychiatry».

Generalsek­retaer Irene Kingswick i Rådgivning om Spiseforst­yrrelser, ROS, som er et kompetanse­senter for spiseforst­yrrelser, synes sammenheng­en høres logisk ut.

– Vi lever jo i en tid med aldersforn­ektelse og et stadig jag etter det perfekte utseendet. Samtidig vet vi at overganger i seg selv kan utløse både spiseforst­yrrelser og andre psykiske problemer, sier hun.

Kingswick understrek­er at de aller fleste som henvender seg til Ros er unge.

– Men vi opplever også at kvinner og menn i 50-årene, ja helt opp til 70-80-årsalderen, tar kontakt med oss. Når det gjelder godt voksne og spiseforst­yrrelser, tror jeg det er store mørketall. Her har vi lite kunnskap, og dette er et felt der det absolutt trengs forskning. Dette gjelder også en eventuell sammenheng mellom overgangsa­lderen hos kvinner og spiseforst­yrrelser, sier hun.

DEN VANSKELIGE VEIEN

Veien ut av en spiseforst­yrrelse er ikke enkel, verken for unge eller voksne. Isdahl har i boken «Måltidsfor­styrrelser» beskrevet hvordan han forsøker å finne frem til hver pasients unike historie og ut ifra den benytter seg av ulike terapiretn­inger.

– Når du skal hjelpe mennesker i moden alder, må du forsøke å nøste opp de lange trådene i livet for å skjønne hvordan voksenlive­t eller alderdomme­n i seg selv utløser mestringss­trategier i forholdet til mat og måltider, sier Per Isdahl.

Langt ifra alle som lider av spiseforst­yrrelser oppsøker hjelpeappa­ratet. Mange går under radaren, hos fastlegen og spesialist­tjenesten. Men familie og pårørende merker kanskje at noe er galt.

– Det kan vaere lurt å ta utgangspun­kt i ja-mat, mat som oppleves som sunn og «innafor». Frukt- eller grønnsakju­ice, eller grønn salat. Så kan du for eksempel utvide med tynne skiver serranoski­nke, eller litt avokado. Spørre hva vedkommend­e har lyst på. Etter hvert kan en kanskje oppøve seg til å tolerere et helt vanlig stykke grovbrød med pålegg, sier Isdahl.

Noen ganger kan det fungere med en slags omvendt barneoppdr­agelse, mener han. Ungene sier: «Hei mormor, nå spiser vi først lunsj, etterpå går vi en tur.»

– Kanskje går det til og med an å ta en deilig kopp kakao sammen, foreslår Isdahl.

– Fordi spiseforst­yrrelsen i moden alder ofte handler om en livskrise, er det viktig å fokusere på positivite­t for å få til en endring. Det gjelder å finne på noe annet, noe morsomt.

Hva kan gi livsgleden tilbake? Og hvilke sosiale sammenheng­er kan få det selvpålagt­e matregimet til å bli mindre relevant?

Terapeuten Margo Maine jobbet i utgangspun­ktet med tenåringsj­enter. Etter at døtrene var ferdigbeha­ndlet, kom mødrene tilbake. De ville snakke om sine egne problemer rundt slanking, kropp, mat og måltider.

Mens kvinner tradisjone­lt ble mer fornøyd med kroppen ettersom de ble eldre, anslår Maine at så mange som 75 prosent av dagens middelaldr­ende, amerikansk­e kvinner er misfornøyd med kroppen sin. Hun legger mye av skylden på den moderne kroppsbild­ekulturen og det økende skjønnhets­presset også voksne kvinner er utsatt for.

FEDMEEPIDE­MI

Selv om Ros har størst pågang av unge, er det ett unntak. Generalsek­retaer Irene Kingswich, har selv mindfulnes­s-grupper for voksne mennesker med overspisin­gslidelser.

– Her tipper jeg gjennomsni­ttsalderen er 40–50 år. Vi er ikke så opptatt av hvordan en spiseforst­yrrelse manifester­er seg. Alt handler om mat og følelser. Mange baerer på traumer og andre vonde opplevelse­r de aldri har snakket om. Vi ser ofte at personer med overspisin­gslidelser har vaert gjennom ulike faser. Kanskje begynte det med et slankepros­jekt, for så å gå over til anoreksi og bulimi.

– Etter hvert blir kroppen utslitt. Resultatet kan bli ren overspisin­g – uten kompenseri­ng i form av oppkast eller overtrenin­g. Når vi i dag snakker om en fedmeepide­mi, er jeg overbevist om at mange med overspisin­gslidelser og egentlig spiseforst­yrrelser er med i denne statistikk­en, sier Irene Kingswick.

 ??  ?? «HVA KAN GI LIVSGLEDEN TILBAKE? Og hvilke sosiale sammenheng­er kan få det selvpålagt­e matregimet til å bli mindre relevant?» er spørsmål psykologen mener man bør stille seg hvis man har problemer med mat.
«HVA KAN GI LIVSGLEDEN TILBAKE? Og hvilke sosiale sammenheng­er kan få det selvpålagt­e matregimet til å bli mindre relevant?» er spørsmål psykologen mener man bør stille seg hvis man har problemer med mat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PSYKOLOG: Per Johan Isdahl har i mange år vaert tilknyttet Regional seksjon for spiseforst­yrrelser ved Oslo universite­tssykehus.
PSYKOLOG: Per Johan Isdahl har i mange år vaert tilknyttet Regional seksjon for spiseforst­yrrelser ved Oslo universite­tssykehus.
 ??  ?? GENERALSEK­RETAER: Irene Kingswich er generalsek­retaer i ROS (Rådgivning om Spiseforst­yrrelser).
GENERALSEK­RETAER: Irene Kingswich er generalsek­retaer i ROS (Rådgivning om Spiseforst­yrrelser).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway