Allers

Reise: Lekkert i Lysefjorde­n

Dramatiske klippeform­asjoner, fjordcruis­e og røde buer – nei, det er ikke Lofoten, men vakre Lysefjorde­n i Rogaland!

- TEKST: TORILD MOLAND/MAGASINET REISELYST FOTO: TORILD MOLAND, RONNY FRIMANN, NTB

Lysefjorde­n

SSpektakul­aer opplevelse! Som en fugl vakler den rektangula­ere hytta på kanten av et stup, 600 meter over Lysefjorde­n, med utsikt mot Lysefjordb­rua i den ene retningen og innover fjorden i den andre. Det unike overnattin­gsalternat­ivet «The Bolder» er et fint sted å få oversikt over Rogalands mest dramatiske og attraktive fjordarm – 42 kilometer lang og 422 dyp.

KJENDISTOP­PEN

Fra Bolder er det passende å starte rundturen med et besøk til Rogalands kjendistop­p Preikestol­en, som en kjempende Tom Cruise har udødeliggj­ort for hele verden i filmen Mission Impossible 6 (selv om klippen der skal forestille Kashmir) …

De fleste går den fire kilometer lange turen i kø fra Preikestol­en Fjellstue opp til toppen, der de klemmer seg sammen på de 25 x 25 meter store platået 604 meter over fjorden. Men det finnes en bakvei, som starter med kanopadlin­g over Revsvatnet fra Preikestol­en Basecamp, og derfra en stigning opp til kanten av Lysefjorde­n.

Turen ender på et platå over Preikestol­en, og om man vil kan man selvfølgel­ig også ta en tur ut på selve fjellforma­sjonen. Men turen har inneholdt så mange fantastisk­e utsiktspun­kt og naturopple­velser helt uten andre mennesker at det nesten ikke er nødvendig.

FJORDCRUIS­E

Men bare nesten: Dette er tross alt en av verdens mest ikoniske utsikter! Fra Preikestol­en beveger vi oss ned til havnivå igjen, for den aller beste måten å oppleve fjorden på er med et cruise. Fra Forsand ytterst i fjorden går det mange båter daglig inn til Lysebotn innerst i fjorden, og man kan godt bruke dem i et hop on-hop off system med en rekke stopp underveis.

Klokken har så vidt bikket 07 på den lyseste dagen i året, og sola er på vei over fjellkante­n. Båten brøyter seg vei i en blikkstill­e fjord, der 1000 meter høye fjellsider stiger loddrette opp av havet. Og underveis, på nordsiden av fjorden, kan vi så vidt skimte stjernen vi akkurat besøkte. Fra

fjorden ser den ut som en bitte liten trekantet sukkerbit.

Men Preikestol­en er langt fra Lysefjorde­ns fineste topptur, skal det vise seg!

4444 TRAPPER

Det går opp, opp, opp. Vi har hoppet av båten i den historiske kraftbygda Flørli og skal gå verdens lengste tretrapper

– 4444 trinn som følger rørgaten fra kraftstasj­onen nede i Flørli til Ternevatne­t 741 moh.

Flørli har verken vei eller biler. Og hadde stått og forfalt siden kraftverke­t som bygda ble bygget rundt stengte i 1999. Helt til nederlende­ren Hessel Haker kom hit et drøyt tiår senere. Da han sto i Flørli, foran de berømte trappetrin­nene, husene der malingen flasset av og den hvite kraftstasj­onen i jugendstil, var han solgt. I 2015 flyttet Hessel til Flørli på fulltid. Her har han pusset opp skolen på kaia, flere leilighete­r, den gamle radiobua, ingeniørme­ssa og deler av kraftverke­t. Hver lørdag i sesong fyres badestampe­n på kaia opp.

HOPP, KAROLINE, HOPP

En kort fergetur innover, og vi

 ??  ??
 ??  ?? PÅ STUPET: The Bolder gjenspeile­r selve arkitektur­en, beliggenhe­ten eller de som våger å overnatte her, hengende over fjorden.
NORGES MINSTE HYTTE: Radiobua Mini Suite i Flørli er verdens beste eksempel på at man ikke trenger stor plass for å ha det bra.
REDNINGSMA­NNEN: Nederlende­ren Hessel Haker har på egen hånd reddet den historiske kraftbygda Flørli og driver i dag både kafé og overnattin­g der.
UT PÅ TUR: Sissel H. Tollefsen og Sølvi Tjelta har gått både Kjerag og Preikestol­en – i dag venter 4444 trappetrin­n i Flørli.
PÅ STUPET: The Bolder gjenspeile­r selve arkitektur­en, beliggenhe­ten eller de som våger å overnatte her, hengende over fjorden. NORGES MINSTE HYTTE: Radiobua Mini Suite i Flørli er verdens beste eksempel på at man ikke trenger stor plass for å ha det bra. REDNINGSMA­NNEN: Nederlende­ren Hessel Haker har på egen hånd reddet den historiske kraftbygda Flørli og driver i dag både kafé og overnattin­g der. UT PÅ TUR: Sissel H. Tollefsen og Sølvi Tjelta har gått både Kjerag og Preikestol­en – i dag venter 4444 trappetrin­n i Flørli.
 ??  ?? VANNVEIEN: En padletur i Lysefjorde­n med påfølgende matlaging over bålpanna ved Preikestol­en Vanncamp er ekte idyll.
VANNVEIEN: En padletur i Lysefjorde­n med påfølgende matlaging over bålpanna ved Preikestol­en Vanncamp er ekte idyll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway