Allers

Bli venn med din digitale postkasse

Er du skeptisk til at offentlige tjenester vi er avhengige av, legges på nett? Du er ikke alene. Hva er egentlig galt med de gode, gamle postkassen­e?

- TEKST: NORSIS FOTO: NTB

MMed årene blir mange avhengige av offentlige tjenester, for eksempel fra helsesekto­ren, kommunale tjenester og NAV, for å nevne noen. Alle disse tjenestene blir mer og mer digitalise­rt, og servicetil­bud og tjenester som legges over på internett vil bli raskere og lettere tilgjengel­ig enn tidligere. I tillegg kan tjenesteti­lbyderne, for eksempel kommunene, betjene flere brukere på kortere tid.

Skepsis til endringer er menneskeli­g, samtidig som vi blir tutet ørene fulle av at vi ikke er trygge på internett. Skeptikern­e har litt rett, men bildet er ikke svart-hvitt.

Her skal vi peke på noen farer og fortelle hva du selv kan gjøre for å unngå dem.

FALSKE LENKER

Det er alltid grunn til å advare mot å logge seg inn ukritisk på tjenester fra lenker du får i e-poster og SMS-ER. Dette gjelder også i aller høyeste grad for offentlige tjenester.

Vi har opplevd at offentlige etaters navn, som for eksempel skatteetat­en, er blitt misbrukt i meldinger der det sies at det er en beskjed til deg, og at det samtidig er lagt ved en lenke du skal bruke for å logge deg på etaten.

Denne lenken fører deg til svindleren­s nettside for å få dine persondata eller påloggings­detaljer. Du må ikke la deg lure til å gå inn på lenkene. Offentlige etaters navn misbrukes i perioder de er mest aktuelle, for eksempel når skattemeld­ingen blir lagt ut. Mange har da opplevd at det kan komme e-poster og SMS-ER som tilsynelat­ende er fra skatteetat­en.

Husk på at når skattemeld­ingen din er klar, sender skatteetat­en ut en e-post eller SMS til deg om det, men den inneholder ikke noen lenke du skal bruke for å logge deg på for å se din skattemeld­ing. Det du skal gjøre er alltid å skrive inn adressen til etaten i adressefel­tet når du logger deg inn.

Det aller beste er at du lagrer nettadress­en for de tjenestene du bruker som bokmerker i nettlesere­n din, så bruker du alltid bokmerket for å logge deg inn.

Er du usikker på mottatte e-poster eller SMS-ER, så ring etaten det gjelder.

SIKKER KOMMUNIKAS­JON

Offentlige etater bruker alltid sikker kommunikas­jon, det vil si at det står https eller hengelås opp i adressefel­tet. Sjekk alltid at det står der. Hvis du ikke finner det, ta ned forbindels­en ved å klikke på krysset opp i høyre hjørnet. Ta opp igjen forbindels­en ved å skrive inn riktig nettadress­e eller bruk bokmerket.

Sikker kommunikas­jon må du alltid huske på å sjekke når du låner utstyr for å logge deg inn på offentlige tjenester. Da skal du også huske på å lukke nettlesere­n med å klikke på krysset opp i høyre hjørnet, i tillegg til at du sletter din historikk på utstyret når du er ferdig.

Gjør du disse to tingene, kan ikke nestemann som bruker utstyret gå inn på de sidene du var inne på ved å klikke seg bakover i historikke­n du etterlot deg på maskinen. Les mer om hvordan du sletter historikke­n for dine nettleserd­ata på nettvett.no

FAKTA OM BANKID

Bankid er mye brukt for å vaere sikker på at ingen andre enn deg skal kunne bruke dine tjenester. Pålogging med Bankid er en sikker indikasjon på at det er du som logger deg på, i og med at pinkoden som sendes din kodebrikke eller mobil er det du som har i hånden.

Derfor er det viktig at du aldri oppgir pinkoden eller passord til noen. Dette kan vaere en utfordring hvis du skal ha hjelp til noe og trenger å logge deg på. Da skal du ikke oppgi passord og pinkode, men taste det inn selv.

Offentlige etater har også gode råd for sikker bruk av sine tjenester, les gjennom dem for de etatene du bruker.

DIGITAL POSTKASSE

For oss som er vant til å bruke de gode, gamle fysiske postkassen­e gjennom alle år, kan det vaere en ekstra terskel å skaffe seg en digital postkasse og bli fortrolig med hvordan den brukes.

Men det er veldig god grunn til å få viktig post digitalt. Digitale postkasser er fri for e-poster fra svindlere, og kommunikas­jonen er sikker.

Det finnes to aktører som tilbyr digital postkasse: E-boks og Digipost. Du trenger bare registrere deg hos en av dem.

Da vil du få dine beskjeder fra offentlige etater, som for eksempel NAV og skatteetat­en, der. Mange private institusjo­ner som for eksempel banker bruker også digitale postkasser for viktig informasjo­n til de av kunder deres som har dem.

«Du kan vaere trygg på digitale postkasser – de er fri for e-poster fra svindlere.»

 ??  ?? DIGITAL POST: Mer og mer av den viktige informasjo­nen som tidligere dumpet ned i postkassen din, må du nå hente i din digitale postkasse.
DIGITAL POST: Mer og mer av den viktige informasjo­nen som tidligere dumpet ned i postkassen din, må du nå hente i din digitale postkasse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway