Allers

Behov for tilknytnin­g

-

Støtte fra en partner kan vaere en buffer mot stress og utfordring­er som følge av pandemien.

– Mennesker er flokkdyr, og vi har et grunnlegge­nde behov for å knytte oss til andre. Dette gjelder også ved kriser, der vi søker mot andre for å oppleve trygghet og sosial støtte, sier psykolog Liv Tagestad.

Hun har inntrykk av at det for mange er blitt vanskelige­re å komme i kontakt med nye mennesker, både potensiell­e venner og partnere, under koronapand­emien.

Forskning viser at sosial støtte kan redusere stressreak­sjoner og øke vårt selvbilde og vår mestringst­ro. Motsatt tyder forskning på at ensomhet blant annet fører til økt risiko for hjerte- og karsykdomm­er, og økt sårbarhet for psykiske lidelser.

For de aller fleste er derfor relasjoner viktige for å oppleve trygghet og mening i tilvaerels­en.

– En av de viktigste relasjonen­e er den vi har til vår partner. Etter utbruddet av korona med påfølgende nedstengni­ng i mars i fjor, var partneren en man fortsatt kunne oppleve naerhet og daglig støtte fra, sier Tagestad.

Dette var imidlertid vanskelige­re å oppnå for dem som ikke hadde en partner. Forskning gjennom koronapand­emien tyder på at de som bor alene, opplever mer ensomhet enn andre. Dette har blant annet Folkehelse­institutte­t pekt på i deres undersøkel­ser. Videre har det blitt rapportert om en generell nedgang i livskvalit­eten til Norges befolkning.

Regjeringe­ns ekspertgru­ppe, som har gjennomgåt­t tilgjengel­ig kunnskap om konsekvens­ene pandemien har hatt for vår psykiske helse, har imidlertid konkludert med at virkningen­e på den psykiske helsen har vaert begrenset for de fleste.

– Pandemien har spesielt rammet de i samfunnet vårt som allerede var sårbare fra før av. Sosial støtte fra en partner kan vaere en buffer mot stress og utfordring­er som følge av koronasitu­asjonen, sier psykologen.

 ??  ?? EKSPERT: Liv Tagestad er psykolog ved Salutis Psykologi.
EKSPERT: Liv Tagestad er psykolog ved Salutis Psykologi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway