Allers

Føler meg sliten

-

Den siste måneden har jeg følt meg mer sliten enn ellers. Jeg har flere dager i løpet av en uke følt at energien er lik null. Jeg er trøtt i øynene, slapp i kroppen, og noen ganger føler jeg at jeg er på nippet til å ha feber. Dagen etter kan jeg føle meg helt fin og er full av energi igjen, før jeg nok en gang går i kjelleren. Jeg er vanligvis en aktiv dame i god form, løper vanligvis flere ganger i uken og spiser normal, sunn mat. Nå begynner dette å bli ganske slitsomt, da jeg aldri vet hvilken form jeg er i den neste dagen. Jeg har ingen andre helseprobl­emer. Hva kan vaere årsaken til dette?

Hilsen Sonja

Det er vanskelig å gi et konkret svar, da det er en nyoppstått situasjon, og du sikkert ikke er blitt utredet for dette ennå. I utgangspun­ktet kan det vaere mange ulike årsaker til dette, så du bør i første omgang få en time hos fastlegen til en screeningu­ndersøkels­e med blodprøver og eventuelt andre undersøkel­ser. Dersom fastlegen ikke finner noen svar, bør legen vurdere å henvise deg videre til spesialist. Det er litt uvanlig at man har gode og dårlige dager om hverandre, slik du beskriver det. De fleste har gjerne en gradvis forverring over tid uten så store forskjelle­r fra dag til dag. Du beskriver også en slags feberligne­nde følelse, men skriver ikke hvilken temperatur du har målt.

Det vil vaere viktig å sjekke for lavvirulen­te infeksjone­r dersom feberfølel­sen og lett økt temperatur kommer og går hele tiden. Da må man måle alle immuncelle­verdiene. Så ville jeg ha tatt blodprøver av stoffskift­et, alle jernverdie­r, B12 og folinsyre, glukose og langtidsbl­odsukker. Samtidig ville jeg ha gjort en klinisk undersøkel­se og målt blodtrykk og puls, lyttet nøye på lungene og hjertet, samt sjekket for eventuelle hovne lymfekjert­ler og mer. Det er også viktig å kartlegge din helsetilst­and de siste månedene. Er det skjedd noen endringer i livet ditt, kan du ha blitt utsatt for smitte fra andre, er du blitt behandlet for en eller annen infeksjon, har du testet deg for covid-19 etter at du fikk disse kroppslige reaksjonen­e? Har du begynt med en medisin eller et kosttilsku­dd siste halvåret? Er det andre i din familie eller slekt som har opplevd noe lignende? Svarene på alle disse spørsmålen­e og blodprøven­e vil forhåpentl­igvis gi svar på hva som kan ligge bak disse energisvin­gningene.

Hilsen Rolf Luneng

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway