Allers

Industrihi­storien

-

Er du nysgjerrig på hvordan det var å vaere industriar­beider og livet i Åbøbyen den gangen det bare var smelteverk­familier som bodde her? Da kan du ta turen til Industriar­beidermuse­et i Haakonsgat­a 51–53 i Sauda. Her kan du bli med inn i et av de første arbeiderhu­sene fra 1917, tn av de eldste arbeiderbo­stedene i anlegget.

Fire familier bodde i dette huset. I første etasje er husvaeret innredet i 1920-tallsstil, omtrent slik det så ut da huset var nytt. I andre etasje er stilen autentisk 1960tallet. Mye av interiøret er originalt. og museet har fått hjelp til innredning­en av folk som har bodd i huset tidligere. Ryfylkemus­eet.no

FRITT HAGELIV

Renate synes hagen er på det aller vakreste i mai, når engkarsen gjør hele plenen lilla. Siden overtar spireahekk­en og akeleiene som sprer seg selv og dukker opp på de mest perfekte stedene.

– Det er nok mer bohemhage her nå enn da de første eierne bodde her, de hadde nok gartnere som tok seg av hagen, smiler Renate.

– Men vi trives i grunnen godt med det.

De fem hønene lever et fint liv her, frittgåend­e om dagen og trygt inne i huset om natta. Hunden Kompis er en dansksvens­k gårdshund. Vanligvis har denne rasen kort pels, men innimellom dukker det opp noen langhårede eksemplare­r, tross slektstavl­e flere generasjon­er tilbake. Familien spøker litt med at det er den fineste genfeilen de har sett, for de synes jo han er perfekt som han er.

I garasjen har de laget hagestue siden den er for liten til bilen, i pallekarme­ne vokser urter, blomster og jordbaer. Livet er kanskje ikke akkurat som på 1930-tallet i Åbøbyen, men det er godt mulig de hadde både hund, katt og høns, de som bodde her da også.

 ??  ?? BLÅBLOMSTR­ET: Soveromsta­petet var noe av det første Renate plukket ut da de kjøpte huset, det lå klart omtrent samtidig som de planla ombygging og renovering. Sengegavle­n er en gammel malingslit­t dør. Renate er alltid på jakt etter skatter på gjenbruksb­utikken i Sauda, men hiver seg også i bilen og kjører gjerne langt for å få tak i ting hun har vaert på jakt etter lenge.
BLÅBLOMSTR­ET: Soveromsta­petet var noe av det første Renate plukket ut da de kjøpte huset, det lå klart omtrent samtidig som de planla ombygging og renovering. Sengegavle­n er en gammel malingslit­t dør. Renate er alltid på jakt etter skatter på gjenbruksb­utikken i Sauda, men hiver seg også i bilen og kjører gjerne langt for å få tak i ting hun har vaert på jakt etter lenge.
 ??  ?? HØNS I HAGEN ER TOPP: De går fritt ute hele dagen, tusler inn og sover trygt bak lukket dør om natta.
HØNS I HAGEN ER TOPP: De går fritt ute hele dagen, tusler inn og sover trygt bak lukket dør om natta.
 ??  ?? SOMMER I LUFTA: Og det betyr også at du finner vaser, krukker og mugger med blomster i alle rom. Bregner er noe av det fineste hun vet å plukke med seg inn etter en tur i skogen.
SOMMER I LUFTA: Og det betyr også at du finner vaser, krukker og mugger med blomster i alle rom. Bregner er noe av det fineste hun vet å plukke med seg inn etter en tur i skogen.
 ??  ?? DRØMMEHUSE­T: Renate Rokås drømte å bo i huset i Kongsveien helt fra hun var liten.
DRØMMEHUSE­T: Renate Rokås drømte å bo i huset i Kongsveien helt fra hun var liten.
 ??  ?? DRØMMEBADE­T: De ofret et soverom i andre etasje for å få et stort bad. Bak gardinen er vaskeromme­t. Badekaret er fra Gustavsber­g.
DRØMMEBADE­T: De ofret et soverom i andre etasje for å få et stort bad. Bak gardinen er vaskeromme­t. Badekaret er fra Gustavsber­g.
 ??  ?? ROMANTIKK: Noen av de aller fineste junibukett­ene lager Renate av en miks av grøftekant­blomster og stauder fra hagen.
ROMANTIKK: Noen av de aller fineste junibukett­ene lager Renate av en miks av grøftekant­blomster og stauder fra hagen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway