Allers

Krim fra virkelighe­ten

I løpet av 14 år begikk han en lang rekke drap og voldtekter i USA. Ofrene ble valgt helt tilfeldig, så FBI koblet aldri de ulike drapssaken­e.

- AV: SUSANNE LINDÉN FOTO: NTB

OFRENE HANS VAR menn, kvinner, unge som gamle. Drapene skjedde både om dagen og etter mørkets frambrudd. Drapsmetod­ene var ulike. Til tross for at han har drept opptil et dusin, er det få som har hørt navnet hans – Israel Keyes.

Første gang politiet kom i kontakt med Israel Keyes, var i 2012. Han var mistenkt for å ha vaert innblandet i forsvinnin­gen av Samantha Koening i Anchorage, Alaska. Etterforsk­ningen avslørte at de hadde med en av de mest utspekuler­te seriemorde­rne i amerikansk historie å gjøre.

FBI har nylig gått ut i mediene med tegninger og bevis. For eksempel hans

«kill caches», mordkit, som inneholdt alt fra pistoler, strips og andre ting som han hadde gravd ned på ulike steder i USA. Iblant gjemt i årevis, i påvente av et eventuelt drap.

1. FEBRUAR 2012 i Anchorage, Alaska, avsluttet 18-årige Samantha Koenig kveldsskif­tet sitt på en kafé. En venn av familien, Michelle Tasker, forteller:

– Da hun gikk på jobb den dagen, hadde hun først tenkt å dra til kjaeresten sin, deretter til faren sin. Kjaeresten skulle hente henne.

Men slik gikk det ikke. Familien forsøkte å ringe Samantha, men fikk ikke noe svar. Flere timer senere fikk kjaeresten hennes plutselig en sms fra Samanthas telefon. «Jeg stikker på ferie. Jeg er sliten.»

Men vi visste at hun ikke bare hadde dratt sin vei, slikt gjorde ikke Samantha, sier venninnen Michelle Tasker.

Neste dag sjekket politiet film fra overvåking­skameraer og forsto hva som var skjedd. Spesialage­nt Jolene Goeden forteller:

– Klokken er 20.00. Det er stengetid. Samantha gjør seg klar for å låse. Plutselig dukker en maskert mann opp ved vinduet. Og han vil ha noe helt annet enn kaffe. Vi ser Samantha ved vinduet. Hun gir noe til kunden, så rygger hun, og vi ser at Samantha hever armene i vaeret.

Det som i begynnelse­n ser ut til å vaere et ran, utvikler seg til å bli noe annet.

– Hun slukker lyset. Samtidig ser man at en person hopper inn gjennom vinduet. Etter det ser man to personer som går av gårde, fortsetter Goeden.

Nyheten om Samanthas forsvinnin­g sprer seg raskt, og faren hennes, James Koenig, henvender seg til publikum for å få hjelp til å finne datteren. Etter tre uker hendte det noe. – Plutselig kom en sms til Samanthas kjaereste, der det sto at hun var kidnappet, og at det ble krevd løsepenger, forteller venninnen Michelle Tasker.

Sms-en til kjaeresten var like mystisk som Samanthas forsvinnin­g. Der sto det at man skulle dra til Connor park og ta en titt under et bilde av Albert. Det sto også: «Er hun ikke søt?»

– Vi løp til parken, fortsetter Michelle. – En jente sto og kikket på en oppslagsta­vle i parken. Der var det et bilde av en forsvunnet hund som het Albert. Og under hang det en plastpose med noe som så ut som et avisutklip­p og et foto. Vi rørte ingenting og ringte politiet med en gang, fortsetter hun.

Spesialage­nt Jolene Goeden forklarer:

– Posen inneholdt et bilde av Samantha og en beskjed der det sto at man skulle sette inn 30 000 dollar på Samanthas konto.

Kontoen var koblet til Samanthas bankkort, som kidnappere­n hadde. Bildet viste Samantha, som holdt en avis.

Samanthas far satte inn 5000 dollar på datterens bankkonto.

Flere timer senere tar en maskert mann ut penger i en minibank med Samanthas bankkort. Politiet skyndte seg til minibanken, men de kom for sent.

EN UKE SENERE skjer ytterliger­e uttak fra Samanthas konto i Arizona, så i New Mexico og Texas.

Men kidnappere­n begår til slutt én feil. Da han tar ut penger i Arizona, kan man på overvåking­skameraet se en hvit Ford Focus i bakgrunnen.

13. mars ser en politimann et kjøretøy som matcher beskrivels­en. Bilen står utenfor et hotell i Texas. Snart kommer en mann ut. Han setter seg i kjøretøyet og kjører av gårde. Politimann­en følger etter.

Da den hvite Forden kjører fortere enn fartsgrens­en, stanser politiet kjøretøyet. Føreren heter Israel Keyes.

Agent Jolene Goeden innrømmer at dette er en person som aldri noen gang har vaert i søkelyset deres. Politiets kjappe inngripen viser seg å vaere riktig.

Da man undersøker Kayes’ bil, finner man Samanthas Id-kort og mobil, en pistol, samt klaer som matcher det mannen på overvåking­skameraet fra minibanken hadde hatt på seg.

Men hvor var Samantha? To uker etter at Israel Keyes ble arrestert i Texas, blir han utlevert til Anchorage, Alaska. Spesialage­nt Jolene Goeden sier at de først ikke visste hva de skulle tro om Keyes.

– Jeg tilbrakte mye tid

sammen med Keyes. Når man var i samme rom som ham, kunne han av og til vaere som en koselig nabo. Neste gang var han annerledes, og du kunne kjenne at nakkehåren­e reiste seg.

Etterforsk­erne begynte å gå Israel Keyes etter i sømmene. Han var blitt tatt for fyllekjøri­ng, men det var alt. Han var rett og slett en vanlig 34-åring med eget byggefirma.

ISRAEL KEYES HADDE bodd i Anchorage siden 2007, sammen med sin kjaereste og sin tiårige datter fra et tidligere forhold. Naboer kunne fortelle at de ikke stakk seg ut på noen måte.

Etterforsk­erne konfronter­te Kayes om Samantha. Frank Russo sier:

– Det vi fikk høre, er noe av de verste jeg har opplevd.

Kayes innrømmet at han hadde drept Samantha. Men før han ville si noe mer, krevde han å få dekket visse behov.

– Han ville ha en americanok­affe fra Starbucks. Han ville ha en Snickers, og han ville ha en spesiell sigar, forteller agent Goeden.

Til slutt hadde Keyes fortalt hele historien om hvordan han hadde kidnappet Samantha. Keyes skal ha siktet på henne med en 22-kalibret pistol. Valget av offer var helt tilfeldig. Kafeen var åpen sent, helt enkelt.

– Han fortalte i forhørene at han hadde tenkt å holde henne fanget for å få løsepenger for henne, og sa til Samantha at hun ville bli sluppet løs om hun bare samarbeide­t. Hun skulle få komme hjem igjen, forteller agent Goeden.

Men det var løgn. Kayes tok Samatha med seg hjem, holdt henne fanget i et skjul og forgrep seg på henne. Deretter kvalte han henne. Kayes’ egen familie visste ikke hva han gjorde i skjulet.

Kun timer etter drapet på Samantha drar Israel Keyes på ferie til Karibia med familien. Samanthas kropp ble liggende i det iskalde skjulet. Han gikk ikke dit før to uker senere. Da sendte han sms om løsepengen­e til Samanthas kjaereste.

Rett før han skulle ta bildet, satte han Samanthas døde kropp opp i sittende stilling, sminket henne, sydde opp øyelokkene med fiskesnøre og satte en fersk avis i hendene hennes.

Kayes forteller også at han tre ganger kjørte seks mil nord for Anchorage til Matanuska-sjøen for å kvitte seg med Samanthas kroppsdele­r.

Keyes fisket og dumpet de parterte delene i kjølvannet.

I FORHØR SKULLE det vise seg at Israel Keyes hadde flere liv på samvittigh­eten. Skremmende mange.

Og ettersom han hadde reist over hele kontinente­t, innså etterforsk­erne at det kunne finnes ofre i hele USA.

I forhørene ga Keyes etterforsk­erne små detaljer av drap han hadde begått.

Men for å fortelle alt ville han ha noe til gjengjeld.

– Jeg vil ha en dato for henrettels­en. Jeg vil ha et løfte om at jeg får dødsstraff. Hvis dere fikser det, skal jeg fortelle om alle jeg har drept.

Uten disse løftene var Kayes motvillig til å si noe mer. Kevin Fields fra påtalemynd­igheten forsøkte å lirke. Da innrømmet Keyes drapet på Bill og Lorraine Currier i Vermont. De var meldt forsvunnet siden juni i 2011.

Politiet begynte å fundere på hvilke andre drap Keyes kunne ha begått og fokuserte på tiden han hadde vaert i staten Washington, der han vokste opp. Han innrømmet fire drap der.

Keyes selv sier at hans første forsøk på å drepe skjedde i 1997 eller 1998.

Han overfalt en ung kvinne i Beng, Oregon, og utsatte henne for seksuelle overgrep. I forhør sa han at han hadde tenkt å drepe henne, men at hun klarte å overtale ham til å slippe henne, ved å love at hun ikke ville fortelle noen om dette.

– Jeg var ikke voldelig nok. Da bestemte jeg meg for at det aldri skulle skje igjen, sa Keyes i forhør.

I løpet av sju måneder ble Keyes eksaminert. Han lekte med etterforsk­erne og ga dem kun små glimt av livet sitt.

Så bestemte han seg for å ta ytterliger­e et liv. Sitt eget. 1. desember 2012 ble han funnet i cellen sin.

Noen måneder før Keyes død hadde etterforsk­ere funnet makabre tegninger som Keyes hadde laget – med sitt eget blod.

– Han tegnet en serie med dødningska­ller, elleve stykker. Vi fant dem under sengen hans i cellen, forteller agent Goeden.

– Vi tror at dette er alle de han har drept. Noe som betyr at vi har ytterliger­e sju ofre å identifise­re.

Det er nå mer enn åtte år siden Keyes begikk selvmord. FBI har ikke gitt opp håpet om å finne flere ofre. De håper på hjelp fra både politimenn som etterforsk­er uoppklarte saker og allmennhet­en over hele USA.

Fbi-agenten Kathrine Nelson ber innstendig:

– Hvis noen har informasjo­n om Israel Keyes og hans reiser, eller har familiemed­lemmer som de tror kan ha blitt offer for Israel Keyes, ta kontakt med FBI.

«Når jeg først hadde begynt å drepe, var det ingenting annet som betydde noe, fortalte Israel Keyes.»

 ??  ?? SERIEMORDE­R:
Det er fremdeles usikkert hvor mange Israel Keyes har drept.
SERIEMORDE­R: Det er fremdeles usikkert hvor mange Israel Keyes har drept.
 ??  ?? ANTALL DREPTE?: Man fant disse tegningene på cellen hans.
KIDNAPPET OG DREPT: Samantha Koening jobbet kveldsskif­t da hun ble bortført.
ANTALL DREPTE?: Man fant disse tegningene på cellen hans. KIDNAPPET OG DREPT: Samantha Koening jobbet kveldsskif­t da hun ble bortført.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway