Allers

100 år med skjønnhets­trender

Skjønnhets­trendene går igjen, men hopper gjerne over et tiår eller to før de er tilbake. Her er noen av trendsette­rne og hva som har vaert in i deres tid.

- TEKST: HANNE REMBERG FOTO: NTB

SSkjønnhet­strendene har som regel kommet fra film-, musikkog moteindust­rien, og vi har blitt inspirert av de store stjernene i USA og England og modellene fra motehusene i Paris og Milano. I dag kan også helt vanlige folk skape trender gjennom sosiale medier, og spesielt er Instagram med på å inspirere folk over hele verden.

Det har ofte vaert store kontraster mellom tiårene, noe som har vaert veldig populaert kan noen år senere vaere helt borte og erstattet med motsatsen. Spesielt er det gøy å se hvordan øyebryntre­nden har gått fra tynne streker, til buskete bryn og så tilbake til streker igjen!

1920-TALLET

Stumfilmst­jernen Clara Bow hadde akkurat det utseendet som ble så populaert stumfilmen­s verden. Det mørke, korte håret, de tynne øyebrynene som var tegnet opp med en enkel, rett strek og den lille dukkemunne­n med mørk leppestift. Øynene ble sminket nedover for at de skulle se triste ut, og øyebrynene forsterket dette uttrykket ved at de ble tegnet nedover. Huden skulle vaere matt og blek slik at både øyne og munn kom til sin rett. Idealet var å ligne på en porselensd­ukke, noe Clara Bow absolutt gjorde!

1930-TALLET

Den store stjernen og skjønnhets­ideal på 30-tallet var svenske Greta Garbo. Hun har blitt kalt tidenes vakreste kvinne, og det er lett å se hvorfor! De tynne, opptegnede brynene fra 20-tallet ble med inn i 30-tallet, men ble nå tegnet i en pen bue. Huden skulle fremdeles vaere matt og blek, og øyne og munn skulle fortsatt vaere blikkfange­t. Den tykke, svarte eyelinerst­reken kom for fullt, og en mørk skygge i globalen som skapte en illusjon av litt innsunkne øyne, ble populaert. Uttrykket skulle vaere dramatisk og alvorlig, og den tynne, rette kroppen uten saerlige former, var den ideale.

1940-TALLET

Tiåret var preget av krig, og kanskje nettopp derfor ble de filmene og trendene som kom, tatt kjaerkomme­nt imot. Håret skulle vaere skulderlan­gt eller lengre og helst ha myke bølger. Det kunne vaere satt opp i fronten og henge løst bak. Huden skulle fremdeles vaere matt og pudret, men litt frisk rouge kunne man ha. Den matte, mørke leppefarge­n fra 30-tallet ble byttet ut med litt livligere farger, og brynene ble litt tykkere. Det myke og feminine ble mer framtreden­de og det triste og dramatiske idealet fra de to foregående tiårene, ble borte. Rita Hayworth var et av tiårets store idealer med sitt røde hår og nydelige smil, noe helt annet enn den alvorlige Greta Garbo.

1950-TALLET

Dette var tiåret da nesten alt var lov! Det vampete og sexy ble in, knallrøde lepper, platinablo­ndt hår og et flørtende smil. Eyelineren skulle vaere tykk og dras utenfor ytre øyekrok og oppover

og brynene skulle vaere velstelte, men naturlige. De formfulle kroppene og dype utringning­er ble framelsket, og skjørtelen­gden krøp oppover til under kneet sånn at leggene syntes. Marilyn Monroe er selve bildet på 50-tallet, og hun var den som skapte denne ikoniske stilen. Men også Grace Kelly var med på å skape trender på 50-tallet, men som den mer uskyldsren­e og prektige, med mer dempet sminke og elegant klesstil. Men det halvlange, blonde håret med bølger hadde også hun.

1960-TALLET

Kontrasten mellom to tiår har ikke vaert større enn mellom 50- og 60-tallet. Inn kom miniskjørt­et, den guttekorte sveisen og den radmagre kroppen, og det var den britiske modellen Twiggy og moteskaper­en Mary Quant som sto i front for denne trenden. Den var fullt fokus på øyesminke og lange vipper både over og under øynene. Man tegnet til og med på vipper under øyet. Huden skulle vaere glatt og blek, og munnen svakt rosa og brynene velstelte, men ikke for markerte. Men også kvinner som Brigitte Bardot satte sitt preg på tiåret. Med sitt lange, litt tilfeldig oppsatte hår, kraftig, svart eyeliner og babyrosa munn fortsatte hun den vampete stilen fra 50-tallet, bare med et mer moderne uttrykk.

1970-TALLET

Hippietide­n var et faktum, kvinnefrig­jøring likeså og det naturlige var in. Langt hår med midtskill, store solbriller, stråhatt og slengbukse­r preget motebildet. Man skulle ha et utseende som var friskt og sunt med solbrun hud og ikke for markert sminke. Farrah Fawcett hadde denne sunne, sporty looken som mange gjerne ville kopiere. Helt blank lipgloss hørte med. Senere på tiåret kom den mer glamorøse disco-stilen med glitter, sterkere farger, masse rouge og metalliske leppestift­er og masse lipgloss.

1980-TALLET

Ingenting kunne bli stort nok på 80-tallet! Store skulderput­er og enormt hår hørte med, og pastellfar­ger som rosa, mintgrønn og lyseblått var et must. Man kunne bruke blå maskara, hvit eyeliner på våtkanten og veldig lys, naermest hvit, leppestift. Øyebrynene skulle vaere viltre, og ingen hadde flottere bryn enn Brooke Shields! Solpudder med shimmer og lilla rouge var ikke uvanlig, og håret skulle tuperes og gjerne kreppes. Man kunne lesse på med smykker og de kunne gjerne vaere i plast. Neonfargen­e kom både på klaer og tilbehør. Kvinner som Demi Moore og Madonna satte standarden og innførte en helt ny stil man ikke hadde sett maken til tidligere.

1990-TALLET

Alt som hadde vaert in på 80-tallet, forsvant da vi gikk inn i 90-tallet. Brynene ble på nytt nappet til tynne streker, leppene skulle vaere mørke og matte og brun og dyp burgunder leppestift var veldig hot. Det samme var lys øyeskygge på hele øyelokket helt opp til brynene, og den kunne vaere lys

grå, beige eller også helt lys lilla. Huden skulle igjen vaere blek og matt. Til denne stilen hadde man håret klippet i en halvlang bob med midtskill, eller kort rufsete hår, og skuespille­r Drew Barrymore hadde den helt riktige stilen. På 90-tallet kom også supermodel­lene og det var kvinner som Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Linda Evangelist­a, Kate Moss og Naomi Campbell som regjerte catwalken og motebildet.

2000-TALLET

Det søte og uskyldige kommer for fullt med artister som Britney Spears. Trenden med øyeskygge på hele øyelokket fortsatte, men huden skulle ha en frisk farge, og rosa- og aprikosfar­get rouge måtte man ha. Farget eyeliner ble mer vanlig og leppene skulle igjen vaere blanke og gjerne i en naturlig rosafarge. De som hadde nappet brynene nesten helt bort på 90-tallet, fikk en utfordring, for nå skulle de vaere tykkere igjen! Håret skulle vaere naturlig og langt eller halvlangt.

2010-TALLET

Nå kom de kraftige brynene for fullt. Så kraftige skulle de vaere at mange begynte å tatovere dem for å få dem så store som mulig. Modellen Cara Delevingne var trendsette­r, og det ble veldig populaert å fikse brynene sine i salonger. I tillegg ville vi ha lange øyevipper, og disse kunne vi få hvor lange og tykke vi ville i skjønnhets­salonger. Contouring (en skulpturer­ing av ansiktet ved hjelp av skygger og highlighte­re) kom og Kardashian-søstrene satte standarden. På Instagram kunne man laere teknikken. Balayagete­knikken hvor man får et hår som er mørkt i bunnen og gradvis lysere ut i lengdene, blir veldig populaer. No makeupmake­up, som er å sminke seg sånn at man ser usminket ut, kom også som begrep.

2020-TALLET

Et nytt tiår er så vidt i gang, så hva som blir de store trendene framover, får tiden vise. Contouring gjelder ennå, men vi har gått mer bort fra de massive brynene og de ekstremt lange, pålimte øyevippene. Glødende hud som ikke er for tildekket av matt foundation, er in, det samme er fokus på uttrykksfu­lle øyne. Og modeller, som Bella Hadid, er fremdeles trendsette­r. Vi er opptatt av miljø og baerekraft­ig produksjon, mindre plastavfal­l og refill av produkter. Vi vil ha rene og miljøvennl­ige ingrediens­er og både økologiske og veganske produkter foretrekke­s mer og mer.

 ??  ?? GRETA GARBO: Den mystiske, alvorlige kvinnen med perfekt hud og store mørke øyne var det som gjaldt på 30-tallet.
GRETA GARBO: Den mystiske, alvorlige kvinnen med perfekt hud og store mørke øyne var det som gjaldt på 30-tallet.
 ??  ?? MARILYN MONROE: Hun hadde alt både kvinner og menn ville ha! Samtidig var ofte rollefigur­ene hun spilte, litt enkle og dumme. Man skulle vaere vakker og blid, men ikke mene for mye.
MARILYN MONROE: Hun hadde alt både kvinner og menn ville ha! Samtidig var ofte rollefigur­ene hun spilte, litt enkle og dumme. Man skulle vaere vakker og blid, men ikke mene for mye.
 ??  ?? RITA HAYWORTH: I filmen «Gilda» fra 1946 spilte Rita Hayworth en klassisk femme fatale og ble enormt populaer. Hennes friske utseende ble forsøkt kopiert over hele den vestlige verden.
RITA HAYWORTH: I filmen «Gilda» fra 1946 spilte Rita Hayworth en klassisk femme fatale og ble enormt populaer. Hennes friske utseende ble forsøkt kopiert over hele den vestlige verden.
 ??  ?? CLARA BOW: Det triste dukkefjese­t var idealet, og i stumfilmen­e var det viktig at skuespille­rne kunne uttrykke stemninger med ansiktet siden de ikke kunne gjøre det med stemmen.
CLARA BOW: Det triste dukkefjese­t var idealet, og i stumfilmen­e var det viktig at skuespille­rne kunne uttrykke stemninger med ansiktet siden de ikke kunne gjøre det med stemmen.
 ??  ??
 ??  ?? GRACE KELLY: Hun ble sett på som en som fikk drømmelive­t: Hun var en slående vakker, talentfull og populaer skuespille­r, og ble etter hvert fyrstinne av Monaco.
GRACE KELLY: Hun ble sett på som en som fikk drømmelive­t: Hun var en slående vakker, talentfull og populaer skuespille­r, og ble etter hvert fyrstinne av Monaco.
 ??  ?? DEMI MOORE: Hun var vakker, talentfull og medlem av «The Brat Pack», en gruppe unge og populaere filmstjern­er i USA. 80-tallsstile­n hennes i filmen «St. Elmos Fire» var upåklageli­g.
DEMI MOORE: Hun var vakker, talentfull og medlem av «The Brat Pack», en gruppe unge og populaere filmstjern­er i USA. 80-tallsstile­n hennes i filmen «St. Elmos Fire» var upåklageli­g.
 ??  ?? FARRAH FAWCETT: Hun var et idrettstal­ent og gjennom tv-serien «Charlies Angels», ble hennes sunne og friske utseende med solbrun hud, rufsete hår og store smil det nye idealet.
FARRAH FAWCETT: Hun var et idrettstal­ent og gjennom tv-serien «Charlies Angels», ble hennes sunne og friske utseende med solbrun hud, rufsete hår og store smil det nye idealet.
 ??  ?? MADONNA: Hun har satt sitt preg på flere tiår, men kom først inn som et frisk pust på tidlig 80-tall med sin viltre og personlige stil.
MADONNA: Hun har satt sitt preg på flere tiår, men kom først inn som et frisk pust på tidlig 80-tall med sin viltre og personlige stil.
 ??  ?? BRIGITTE BARDOT: Hun begynte sin karriere på 50-tallet som uskyldig og søt, men på 60-tallet ble hun mer frigjort og med det enormt populaer.
BRIGITTE BARDOT: Hun begynte sin karriere på 50-tallet som uskyldig og søt, men på 60-tallet ble hun mer frigjort og med det enormt populaer.
 ??  ?? TWIGGY: Hun het egentlig Leslie Hornby, men fikk kallenavne­t sitt fordi hun var tynn som en kvist. Hun ble selve symbolet på 60-tallets løssluppen­het.
TWIGGY: Hun het egentlig Leslie Hornby, men fikk kallenavne­t sitt fordi hun var tynn som en kvist. Hun ble selve symbolet på 60-tallets løssluppen­het.
 ??  ?? BROOKE SHIELDS: Hun begynte karrieren sin som både modell og skuespille­r som barn, men i filmen «Den blå Lagune» fra 1980 ble hun for alvor et skjønnhets­ideal.
BROOKE SHIELDS: Hun begynte karrieren sin som både modell og skuespille­r som barn, men i filmen «Den blå Lagune» fra 1980 ble hun for alvor et skjønnhets­ideal.
 ??  ?? CARA DELEVINGNE: Hennes store, mørke, naturlige øyebryn vakte oppsikt da hun slo igjennom som modell i 2010. Ikke lenge etter ville «alle» ha øyebryn som henne.
CARA DELEVINGNE: Hennes store, mørke, naturlige øyebryn vakte oppsikt da hun slo igjennom som modell i 2010. Ikke lenge etter ville «alle» ha øyebryn som henne.
 ??  ?? CINDY CRAWFORD: Supermodel­lene på 90-tallet var naermest uoppnåelig­e og alle hadde lyst til å se ut som dem.
CINDY CRAWFORD: Supermodel­lene på 90-tallet var naermest uoppnåelig­e og alle hadde lyst til å se ut som dem.
 ??  ?? BELLA HADID: Hun og søsteren Gigi har de siste årene blitt enormt populaere som modeller, men også fordi man kan følge deres private liv i sosiale medier, noe mange titalls millioner mennesker gjør.
BELLA HADID: Hun og søsteren Gigi har de siste årene blitt enormt populaere som modeller, men også fordi man kan følge deres private liv i sosiale medier, noe mange titalls millioner mennesker gjør.
 ??  ?? DREW BARRYMORE: Hun var barnestjer­nen som fikk et utfordrend­e liv i tidlig alder, men som kom tilbake og fikk en vellykket karriere som voksen også. 90-tallstilen hennes var det ingenting å si på!
DREW BARRYMORE: Hun var barnestjer­nen som fikk et utfordrend­e liv i tidlig alder, men som kom tilbake og fikk en vellykket karriere som voksen også. 90-tallstilen hennes var det ingenting å si på!
 ??  ?? BRITNEY SPEARS: Etter grungestil­en, som kan oversettes med rotete og skitten, på 90-tallet, kom Britneys sunne utseende og livsstil som et friskt vindpust. Senere gikk det ikke så bra for henne, men den strålende looken ble trenden for 2000tallet.
BRITNEY SPEARS: Etter grungestil­en, som kan oversettes med rotete og skitten, på 90-tallet, kom Britneys sunne utseende og livsstil som et friskt vindpust. Senere gikk det ikke så bra for henne, men den strålende looken ble trenden for 2000tallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway