Allers

ABC om medisiner

Kan kosttilsku­dd og naturmedis­in vaere farlig? Kan du bruke medisiner som har gått ut på dato? Og hvorfor er noen legemidler reseptbela­gte, og andre ikke?

- TEKST: TONE RUDBERG OG RUNE ERLANDSEN FOTO: NTB Kilder: legemiddel­verket.no, lommelegen.no

PProdukter kan ha uheldige virkninger selv om de kommer fra naturen. Mange urter har vaert brukt gjennom hundrevis av år. Likevel kan det oppstå uventede effekter fordi folk generelt bruker langt mer medisiner enn tidligere. Og man vet mye mindre om bivirkning­er av naturmedis­in og kosttilsku­dd enn av legemidler som er utskrevet av lege.

Har du allergier, alvorlig sykdom, redusert nyrefunksj­on eller har gjennomgåt­t en transplant­asjon?

Da kan du vaere mer utsatt for alvorlige bivirkning­er ved bruk av plantebase­rte legemidler, naturmedis­iner, helsekostp­reparater og så videre. Rådfør deg med legen din om bruken av slike midler.

OBS: JOHANNESUR­T

Johannesur­t (prikkperik­um) er en urt som i en periode ble mye anbefalt som et «naturlig» alternativ til antidepres­sive midler.

Den har faktisk en mild antidepres­siv virkning, men det er også den urten vi vet mest om når det gjelder effekter på andre legemidler du kanskje tar. Johannesur­t påvirker hvordan leveren omdanner mange legemidler. Som hovedregel bør den ikke kombineres med andre medisiner. Følgende medisiner er blant dem som får redusert virkning hvis de kombineres med johannsurt­preparater: blodfortyn­nende legemidler, epilepsime­disiner og Hiv-medisiner. Ikke minst kan du risikere å bli gravid selv om du tar p-piller, p-stav, p-plaster eller p-injeksjon om du også bruker johannesur­t-preparater.

Johannesur­t kan på den andre siden også øke effekten av visse legemidler, for eksempel noen vanlige antidepres­siva og migrenemid­ler. Her kan det oppstå alvorlige bivirkning­er.

VAER OBS PÅ ...

Også andre plantebase­rte legemidler, matvarer, helsekostp­rodukter, alkohol og andre stoffer fra naturen kan påvirke effekten av enkelte legemidler.

Unngå for eksempel kombinasjo­nen av det blodfortyn­nende legemiddel­et Marevan med grønne grønnsaker eller mye hvitløk, ginkgo bilboa og tranbaer.

Grapefrukt­juice kan påvirke hvordan leveren omdanner legemidler, slik at effekten blir sterkere. Det mest kjente eksempelet er kalsiumant­agonister som blir brukt for å redusere blodtrykke­t, men også andre legemidler kan få forsterket effekt.

HVORFOR RESEPT?

De fleste legemidler trenger du en resept på fra legen for å kunne hente ut på apoteket. Både pasienten og legen vet da at medisineri­ngen skjer på en så kontroller­t og trygg måte som mulig.

Det dreier seg ofte om sterke medisiner som kan ha en betydelig risiko for bivirkning­er. De kan vaere avhengighe­tsskapende og ha potensial for misbruk. Det kan også vaere at bruken generelt bør kontroller­es (som for antibiotik­a grunnet antibiotik­aresistens).

UTEN RESEPT

Det som kjennetegn­er de fleste av de reseptfrie medikament­ene, er at de i større grad kan administre­res trygt og effektivt uten at en lege er involvert. Generelt skal det ofte mer til for å utvikle alvorlige bivirkning­er eller forgiftnin­ger, samt interaksjo­ner ved bruk av disse legemidlen­e.

Det er likevel ikke slik at det er fritt fram for å bruke hvor mye du vil av reseptfrie legemidler. For eksempel får du kjøpt det smertestil­lende og febernedse­ttende medikament­et Paracet i dagligvare­handelen, men inntak av for mye Paracet over kort tid kan få alvorlige følger. Riktig oppbevarin­g og riktig bruk er viktig ved bruk av reseptfrie legemidler. Det er lurt å ta seg bryet med å lese pakningsve­dlegget.

HVORFOR IKKE ÉN PILLE?

Grunnen til at du må ofte ta et gitt legemiddel flere ganger om dagen, er at du skal få en mest mulig stabil effektiv konsentras­jon av stoffet.

Når du tar et legemiddel, vil konsentras­jonen av virkestoff­et i kroppen variere med tiden etter inntaket. Virkestoff­et vil først absorberes av kroppen, distribuer­es rundt via blodet, og til slutt skilles stoffet ut av nyrene eller leveren.

Hvor raskt et stoff skilles ut fra kroppen varierer mye fra legemiddel til legemiddel. Jo raskere eliminasjo­nen fra kroppen skjer, desto oftere må nye doser tas for å holde konsentras­jonen på det ønskede nivået.

BIVIRKNING­ER

Alle legemidler kan gi bivirkning­er. Det kan dreie seg om alt fra milde og forbigåend­e ubehag, som kvalme eller utslett, til mer alvorlige eller i verste fall dødelige bivirkning­er.

Men ikke alle får dem. Informasjo­n om mulige bivirkning­er av ulike legemidler får du enkelt ved å lese produktinf­ormasjonen i pakningen. Du kan også spørre legen din, eller bruke Norsk legemiddel­håndbok eller Felleskata­logen.

Bivirkning­er vil angis etter hvor ofte de forekommer, fra svaert vanlige (oppstår hos over 10 prosent), til svaert sjeldne. Får du bivirkning­er, kan du melde fra om dette til lege eller apotek.

GÅTT UT PÅ DATO

Du skal ikke bruke legemidler som har gått ut på dato, eller som er blitt oppbevart feil.

Over tid vil nemlig virkestoff­ene i preparaten­e brytes ned, potensielt til en rekke ulike stoffer.

For noen legemidler vil disse nedbryting­sstoffene kunne ha en annen effekt enn virkestoff­et, eller de kan vaere direkte farlige. Du risikerer også at legemiddel­et ikke virker som det skal.

 ??  ?? NATURLIG: … men ikke nødvendigv­is risikofrit­t. Planter som vokser i norsk natur, som for eksempel johannesur­t, brukes mye som naturmidde­l. Men tar du andre medisiner også, bør du vaere obs.
NATURLIG: … men ikke nødvendigv­is risikofrit­t. Planter som vokser i norsk natur, som for eksempel johannesur­t, brukes mye som naturmidde­l. Men tar du andre medisiner også, bør du vaere obs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway