Allers

Spør ekspertene

-

Jeg er ikke noe glad i å klemme andre mennesker enn mine aller naermeste. Det var helt uvanlig å klemme venner, kolleger og til og med helt ukjente da jeg vokste opp. Hvordan kan jeg få fram at jeg ikke vil så tett innpå andre uten å framstå som uvennlig og kald?

Hilsen Grethe

Du er ikke alene om dette! Mange misliker naerkontak­ten ved klemming og synes det er langt utenfor komfortson­en. At dette er frustreren­de, er lett å forstå, det kan rett og slett ødelegge mye av gleden ved sosiale anledninge­r.

Nå har vi jo ikke fått lov å klemme på så mange under koronatide­n, noe som sikkert har føltes litt befriende for mange «ikke-klemmere». Men forhåpentl­igvis kommer det igjen snart en dag hvor vi møtes og hilser på hverandre som før, selv om det også involverer klemmer. Da finnes det noen enkle grep som kan hjelpe deg. For i veldig mange tilfeller kan du selv ta kontrollen over hvordan dere hilser, helt uten å oppfattes som uvennlig. Det gjelder rett og slett å vaere i forkant og gi helt tydelige signaler på hvordan du foretrekke­r å hilse.

For eksempel: Hvis du møter venner, kan du si hei i god tid og deretter vise med kroppen at du ikke har tenkt å hive deg om halsen på vedkommend­e. I anledninge­r der det er naturlig å håndhilse, kan du ta styringen ved å vaere den første til å rekke fram hånden. Når du hilser, må du vaere tydelig på ikke å lene deg framover, slik at den andre tar det som et «klemmetegn». De aller fleste er flinke til å snappe opp kroppssprå­k. Ingen liker kleine situasjone­r, og dine tydelige signaler vil helt sikkert glede mange andre.

Hilsen Anne Lene

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway