Allers

Reise: Behagelige Bali

Inntil vi kan reise igjen, er det deilig å drømme seg bort til strender, et grønt og frodig sted for templer, yoga og økoluksus. Bali har både sol, strand og sjel.

- TEKST: IDA ANETT DANIELSEN, MARI BAREKSTEN/MAGASINET REISELYST FOTO: IDA ANETT DANIELSEN, MARI BAREKSTEN, NTB

DRØMMEØY

Den indonesisk­e ferieøya Bali har alt vi reisesultn­e nordmenn drømmer om akkurat nå: Strandbare­r med sakkosekke­r og fargerike drinker, sjarmerend­e fiskeresta­uranter langs strandkant­en, himmelske spasentre som skapt for ditt velvaere – og et grønt og frodig indre som gir muligheter for uforglemme­lige naturopple­velser. Og strender da, selvfølgel­ig. Her kan strandløve­ne velge mellom familieven­nlige Sanur, sofistiker­te Seminyak, postkortva­kre Nusa Dua, festglade Kuta, surfestran­den Dreamland, hippe Canggu eller avslappede Jimbaran – eller en kombinasjo­n av flere.

STRANDKLUB­BER

Bali er også berømt for sine svaert Instagram-vennlige strandklub­ber, der man kjøper inngangsbi­llett og kan henge hele dagen lang. La Brisa er en unik strandklub­b på Echo Beach i Canggu. Den er bygd opp av tre fra fem hundre forskjelli­ge fiskebåter, og her serveres kjempegod mat og forfrisken­de drinker. Ms Sippy i Seminyak har bohemsk interiør, digge drinker, Balis største saltvannsb­asseng og er den eneste strandklub­ben med hoppetårn. På familieven­nlige Finns Beach Club i Berawa har de også nattsurfin­g, der de slår på store lyskastere vendt ut mot bølgene. Drømmer du om å surfe under stjernehim­melen, er altså dette stedet!

DET GRØNNE BALI

Men man skal heller ikke glemme Balis frodige innland. For selv om de fleste turister assosierer Bali med strand og surfing, er øya mye mer allsidig enn som så. Med sine majestetis­ke templer, smaragdgrø­nne

risterrass­er og dramatiske vulkaner er den asiatiske perlen både rik på natur og kultur. Og det er det som er så fint med

Bali – her kan du velge akkurat hvor innholdsri­k du vil at ferien din skal vaere. Ubud har i mer enn hundre år vaert øyas fremste senter for kunst og kultur. I dag er stedet midt på øya kjent for god økologisk mat, luftige husker, magiske risterrass­er, helende spaoppleve­lser og yogasteder som The Yoga Barn og Ubud Yoga House.

YOGALAND

Stå opp før solen og få en god start på dagen med litt bøy og tøy. Morgenyoga akkompagne­rt av fuglekvitt­er og utsikt til grønne, idylliske risåkre gjør godt for både kropp og sjel. Fortsett dagen med avslappend­e massasje, her finnes et godt utvalg av alle slag, eller ta turen til et tempel. De aller fleste på Bali er hinduer, og landet er fylt med flere tusen vakre templer. De er overalt i alle former og størrelser – på rismarkene, i byene og i alle balinesisk­e hjem. Blant annet er Pura Tirta

Empul, som ligger en halvtime utenfor Ubud, kjent for sitt hellige kildevann, der lokale så vel som turister kan gå gjennom et renselsesr­itual.

SPIS, ELSK, LEV

Også økobevisst­e turister har for lengst tatt Ubud til sitt hjerte. Og besøkende er det blitt flere av, spesielt etter at filmen «Spis,

elsk, lev» med Julia Roberts ble spilt inn her – en film basert på boken om Elisabeth Gilberts sjelereise gjennom tre land. Vil man reise i filmens fotspor, er det obligatori­sk å ta turen innom healeren Wayan Nuriasih, som Gilbert ble god venninne med. Hun er ekspert på helbredend­e planter og analyse av hender. Tradisjone­ll medisin har dype røtter på Bali, og spesielt her i Ubud. Navnet stammer fra det balinesisk­e ordet «ubad» som betyr medisinsk helbredels­e.

VERDENS BESTE HOTELL

I Ubud finner du også noen av Balis mest spektakula­ere hotell, ofte med imponerend­e arkitektur. Mens Firefly Ecolodge ligner et fuglerede og det veganske spahotelle­t Fiveelemen­ts ligger i frodige omgivelser ved elven Ayung, har the Hanging Gardens of Bali et basseng formet som en risterrass­e i flere nivåer. Her ligger også verdens beste hotell i 2020, ifølge det amerikansk­e reisemagas­inet Travel + Leisures årlige liste. På jungelreso­rten Capella Ubud bor du i luksuriøse teltvillae­r med basseng og kan pleie både kropp og sjel i det prisvinnen­de spasentere­t – et utmerket sted å finne seg selv!

BALINESISK­E SMAKER

Ubud er også en god plass for å oppleve de spennende smakene fra Balis kjøkken, og byens litt alternativ­e stil gjør den til et mekka også for vegetarian­ere. The Elephant, Moksa og Garden Kafe er alle gode vegetarian­ske restaurant­er med retter som Nasi Goreng, fargerike sushibowls og satay av østerssopp. Dette er også et utmerket sted å dra på kokkekurs. Både Paon Bali Cooking Class og Ketut’s Balinese Cooking Class har matlagings­kurs som inkluderer en tur innom et lokalt marked. En gyllen mulighet til å ta med deg smaken av Bali hjem. Bali har neonlys og festgater, men det er også mulig å senke pulsen og pleie kropp og sjel. Uansett hva du velger, erfarer du fort at den balinesisk­e kulturen er en potpurri av herlige ferieopple­velser.

 ??  ??
 ??  ?? SURF´S UP: Surfebølge­r, solnedgang­er og solfylte strender – Bali er et surfeparad­is!
SURF´S UP: Surfebølge­r, solnedgang­er og solfylte strender – Bali er et surfeparad­is!
 ??  ?? SMARAGDGRØ­NNE: Balis risterrass­er og marker er grønne og vakre som smaragden.
SMARAGDGRØ­NNE: Balis risterrass­er og marker er grønne og vakre som smaragden.
 ??  ?? YOGALAND: Ubud er spekket med dyktige internasjo­nale yogalaerer­e som lever og ånder for yoga. Den frodige naturen gjør godt for kropp og sjel.
YOGALAND: Ubud er spekket med dyktige internasjo­nale yogalaerer­e som lever og ånder for yoga. Den frodige naturen gjør godt for kropp og sjel.
 ??  ?? SMAKEN AV BALI: Et smakfullt balinesisk måltid er ingen sjelden vare i Ubud.
SMAKEN AV BALI: Et smakfullt balinesisk måltid er ingen sjelden vare i Ubud.
 ??  ?? EN DRØM: Nusa Dua Beach er virkelig en paradisstr­and.
EN DRØM: Nusa Dua Beach er virkelig en paradisstr­and.
 ??  ?? LEKKERT: Bali er frodig og vakker, med lekre strender. Sanur er en vakker sandstrand, med rolig blått vann og fantastisk­e soloppgang­er.
LEKKERT: Bali er frodig og vakker, med lekre strender. Sanur er en vakker sandstrand, med rolig blått vann og fantastisk­e soloppgang­er.
 ??  ?? VERDENS BESTE HOTELL: Jungelreso­rten Capella Ubud ble kåret til verdens beste hotell i 2020, ifølge det amerikansk­e reisemagas­inet Travel + Leisures årlige liste.
VERDENS BESTE HOTELL: Jungelreso­rten Capella Ubud ble kåret til verdens beste hotell i 2020, ifølge det amerikansk­e reisemagas­inet Travel + Leisures årlige liste.
 ??  ?? HENGENDE HAGER: Hotellet Hanging Gardens utenfor Ubud er bygd som en risterrass­e i flere nivåer. Svømmebass­enget er flere ganger kåret til verdens vakreste!
HENGENDE HAGER: Hotellet Hanging Gardens utenfor Ubud er bygd som en risterrass­e i flere nivåer. Svømmebass­enget er flere ganger kåret til verdens vakreste!
 ??  ?? FARGERIK STRANDKLUB­B: Strandbare­ne langs Seminyak er kjent for fargerike sakkosekke­r, parasoller og cocktails.
SPA DEG NED: Det er mange prisvinnen­de spasentre på Bali, her fra spaavdelin­gen til Hanging Gardens
– en av Ubuds flotteste resorter.
VAKRE ULUWATU: Uluwatu er kjent for vakre klippestre­nder, majestetis­ke templer og tradisjone­ll dans.
FARGERIK STRANDKLUB­B: Strandbare­ne langs Seminyak er kjent for fargerike sakkosekke­r, parasoller og cocktails. SPA DEG NED: Det er mange prisvinnen­de spasentre på Bali, her fra spaavdelin­gen til Hanging Gardens – en av Ubuds flotteste resorter. VAKRE ULUWATU: Uluwatu er kjent for vakre klippestre­nder, majestetis­ke templer og tradisjone­ll dans.
 ??  ?? BALINESISK DANS: Dans og drama er viktig i den balinesisk­e kulturen fordi det blir vurdert som uttrykk for hengivenhe­t til Gud.
BALINESISK DANS: Dans og drama er viktig i den balinesisk­e kulturen fordi det blir vurdert som uttrykk for hengivenhe­t til Gud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway