Allers

Reise: 10 på topp i Lofoten

Spisse fjell, nakne holmer og øde strender. Knyt på deg fjellskoen­e og legg turen til fotturpara­diset Lofoten i sommer.

- TEKST: MARI BAREKSTEN/MAGASINET REISELYST FOTO: MARI BAREKSTEN, KRISTIAN NASHOUG OG NTB

MANNEN

Mannen troner 400 meter over Hauklandss­tranda, og her minner omgivelsen­e mer om Karibia enn Norge. Turen opp er ikke saerlig lang, men ikke mindre spektakula­er av den grunn. Utsikt til det turkise vannet og til andre spisse fjelltoppe­r på Vestvågøy. Start ved parkerings­plassen ved Hauklandss­tranda og følg kjerreveie­n på andre siden av veien. Snart vil du se en sti som strekker seg opp fjellsiden, ofte forbi gressende sauer. Regn rundt to timer opp og ned. Ta gjerne med en liten nistepakke til toppen. Her snakker vi lunsj med utsikt!

Mer info: Turen er 3,9 km t/r. Middels vanskeligh­etsgrad på grunn av noen luftige partier.

RYTEN

Du har kanskje sett det klassiske bildet av turister som henger fra en steinklipp­e, tilsynelat­ende med livet som innsats, med en vakker paradisstr­and i bakgrunnen? Dette bildet er knipset på toppen av Ryten

(543 moh.), men fotomotive­t er slett ikke så skummelt som det ser ut. Det er nemlig en liten fjellknaus under klippen å hvile beina på. Selv om bildet er en illusjon, er omgivelsen­e imponerend­e, med stupbratte fjell, rå natur og uforstyrre­t utsikt mot storhavet i den naturskjøn­ne nasjonalpa­rken Lofotodden. På samme tur kan du også gå ned til Kvalvika, den øde, hvite sandstrand­en du ser fra toppen.

Mer info: Cirka 7 km t/r. Regn cirka 3 timer, ekstra tid hvis du både skal til Ryten og Kvalvika. Vi startet ved parkerings­plassen ved Sletten gård. Relativt enkel topptur.

TRAPPETUR I SVOLVAER

En fjelltur opp de nyanlagte sherpatrap­pene til Fløya er en fin måte å få oversikt over både Svolvaerge­ita, byen og Vestfjorde­n. Fra toppen kan du gå videre til Djevelport­en – Lofo

tens svar på Kjeragbolt­en. Steinen, som er fastkilt i en fjellsprek­k, er et yndet fotomotiv for turister på tur i Lofoten. Her er det øde holmer og spisse fjell i bakgrunnen. De mer vågale kan også bli med på en guidet klatretur opp til hornene av den karakteris­tiske Svolvaerge­ita.

Mer info: Sherpatrap­pene starter ved barnehagen i Blåtindvei­en. Nordnorskk­latreskole.no og alpineguid­es. no arrangerer klatreture­r opp Svolvaerge­ita.

HOVEN

På Gimsøya på yttersiden av Lofoten kan du bli med på guidede rideturer fra Hov gård, forbi fornminner fra vikingtide­n, ut på kritthvite strender og til koselige fiskevaer. Men du kan også ta beina fatt og legge ut på den korte og familieven­nlige fotturen til Hoven (368 moh.) Det tar kun en times tid opp, og om sommeren er det en fin kveldstur for å se midnattsso­la gynge i horisonten mot nord. Fra toppen er det 360 graders utsikt, så dette er en enkel tur med stor gevinst. Turen starter ved parkerings­plassen ved den unike golfbanen Lofoten Links.

Mer info: 3,5 km t/r, regn cirka 2 timer. Vanskeligh­etsgraden regnes som lett til middels.

FESTVÅGTIN­DEN

Toppen av henningsva­eringenes byfjell rager 541 meter over Vestfjorde­n. Og byr på 360 graders utsikt over det sjarmerend­e fiskevaere­t på sørspissen av Austvågøya, komplett med fisketråle­re, tørrfiskhj­eller og rorbuer. Turen opp starter to kilometer utenfor Henningsva­er, tar halvannen time og foregår i bratt og steinete terreng. På vei opp er det verdt å svinge innom Heiatinden, mens på vei ned frister det kanskje med badestopp på Heiavannet. Dette er et idyllisk ferskvann, som tidligere var Henningsva­ers drikkevann­skilde.

Mer info: Turen starter to kilometer fra Henningsva­er i Urvika. Totalt er turen 2,9 km lang, regn rundt 3 timer t/r. Middels vanskeligh­etsgrad.

TORSKETUNG­A

Nord-norges svar på Trolltunga er Lofotens nye Instagram-favoritt. I motsetning til Vestlandet­s Trolltunga, som har vaert en kjent fottur i flere tiår, er Torsketung­a i Lofoten et relativt nytt fenomen som turmål. Emneknagge­n #trolltunga har 193 000 innlegg i skrivende stund, mens torsketung­a har faerre enn 100. En av årsakene til det er nok tilgjengel­igheten. Her er det eksponerte partier langs bratte fjellsider, og det er lurt å la erfarne fjellgeite­r gå foran.

Bli med på en guidet tur med Trevaretur.no. Trygt framme er det bare å nyte utsikten over det vakre og turkise havet rundt Djupfjorde­n, en fjordarm til Vestfjorde­n.

Mer info: Turen til Torsketung­a koster kr 980 per pers og varer i 5–8 timer. Inkluderer også stopp innom Heiatinden, Festvågtin­den og et badestopp ved Heiavannet. trevaretur.no

HIMMELTIND­EN

Himmeltind­en på 962 meter over havet er Vestvågøys høyeste fjell. Her går du fra hav til himmel på en dag! Startpunkt­et er ved Hauklandss­tranda, akkurat som for turen til Mannen. Herfra går det en fin sti, så det er vanskelig å gå seg vill. Dette er en tur man vil kjenne i lårene, på grunn av alle høydemeter­ne man skal legge bak seg. De fleste stopper på platået på 931 meter og nyter

matpakken sin der. Et bad på Hauklandss­tranda etter fotturen er også en god idé!

Mer info: 6,2 km t/r. Regn 4–6 timer t/r. Vanskeligh­etsgrad regnes som lett til middels, men er lang.

HELVETESTI­NDEN

Den 662 meter høye toppen med det noe skremmende navnet er en luftig og krevende tur. Mange kombinerer med et besøk innom den øde og vakre Bunesstran­da. Startpunkt­et er ved den fraflytted­e bygda Vindstad – 20 minutters fergetur fra Reine. Derfra følger man en tydelig markert sti mesteparte­n av veien, med unntak av den siste biten opp til ryggen.

Fra toppen er det utsikt mot både fjellene på Moskenesøy­a og ned Bunesstran­da, som for øvrig er et ypperlig sted å sette opp telt etter endt topptur.

Mer info: Cirka 8,4 km t/r. Regn 3–4 timer. Starter ved Vindstad, en fergetur fra Reine. Vanskeligh­etsgrad regnes som krevende.

REINEBRING­EN

1566 er mange trappetrin­n, men de som tar turen opp til Reinebring­en har mye godt i vente. Den populaere (og noen ganger folksomme) fotturen er en av Lofotens «kjendistop­per», og utsikten over det sjarmerend­e fiskevaere­t Reine er et kjent motiv på Instagram.

Fram til sherpatrap­pen, som snirkler seg oppover fjellet, åpnet i 2019, var turen opp de 448 høydemeter­ne relativt farlig. For å sikre stien og redusere sjansen for ulykker er det montert fine steintrapp­er nesten helt opp, og prosjektet skal ferdigstil­les når nepalske sherpaer igjen kan reise til Norge.

Mer info: Parkerings­plass ved Reine Ytre Havn. Totalt er turen 2 km lang. Regn 1,5-2 timer t/r. Passer ikke for dem med høydeskrek­k.

VÅGAKALLEN

Dette er blant de tøffeste fotturene i Lofoten og krever både kunnskap, styrke og utholdenhe­t. Derfor kan det vaere lurt å gå med guide. Turen til fots starter utenfor Henningsva­er, på nordsiden av Djupfjorde­n. Visse partier er svaert bratte, så både tau og hjelm kan vaere nødvendig. Rutas mest kjente punkt er det berømte «hustaket» – et fjellområd­e som ligner et hustak. Her kan man enten kave seg over, eller ta seg forbi på siden som ender med en 20 meter klippe. Fra toppen er det utsikt både mot storhavet og mot Henningsva­er.

Mer info: Cirka 7,6 km, regn rundt 6 timer. Krevende tur.

 ??  ??
 ??  ?? MANNEN: Området og det turkise vannet minner nesten om Karibia.
MANNEN: Området og det turkise vannet minner nesten om Karibia.
 ??  ?? SHERPATRAP­PENE: Trappen består av 503 trinn, før en sti fører deg videre til topps.
SHERPATRAP­PENE: Trappen består av 503 trinn, før en sti fører deg videre til topps.
 ??  ?? HOVEN: Hit kan du gjerne ta turen på hesterygge­n.
HOVEN: Hit kan du gjerne ta turen på hesterygge­n.
 ??  ?? RYTEN: Her er det ikke så skummelt som det ser ut.
RYTEN: Her er det ikke så skummelt som det ser ut.
 ??  ?? FESTVÅGTIN­DEN: En flott utsikt til det sjarmerend­e fiskevaere­t er vel verdt turen.
FESTVÅGTIN­DEN: En flott utsikt til det sjarmerend­e fiskevaere­t er vel verdt turen.
 ??  ?? HELVETESTI­NDEN: Ta med teltet, og få en fantastisk overnattin­g i høyden.
HELVETESTI­NDEN: Ta med teltet, og få en fantastisk overnattin­g i høyden.
 ??  ?? TORSKETUNG­A: Det anbefales å gå med guide til toppen.
TORSKETUNG­A: Det anbefales å gå med guide til toppen.
 ??  ?? HIMMELTIND­EN: Starten går fra den vakre, berømte Hauklandss­tranda.
HIMMELTIND­EN: Starten går fra den vakre, berømte Hauklandss­tranda.
 ??  ?? VÅGAKALLEN: Vågakallen er blant de tøffeste fotturene blant kremtoppen­e.
VÅGAKALLEN: Vågakallen er blant de tøffeste fotturene blant kremtoppen­e.
 ??  ?? REINEBRING­EN: Reinebring­en er en av Lofotens «kjendistop­per».
REINEBRING­EN: Reinebring­en er en av Lofotens «kjendistop­per».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway